Araştırmacılar, uzaya giden ve kemik kütlesi kaybı yaşayan astronotların, bir yıl sonrasında bile iyileşemediklerine dair yeni bir sonuç çıkardı.
The Guardian’ın haberine göre, araştırmacılar daha önce astronotların uzayda geçirdikleri her ay için yüzde 1 ila 2 oranın da kemik yoğunluğu kaybı yaşadıklarını söylemişti. Yeni araştırma, astronotların Dünya’ya dönünce nasıl iyileştiklerini anlayabilmek için 17 astronotun Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki (ISS) ve dönüşteki bilek ve dirseklerinin durumunu inceledi.
Kanada'daki Calgary Üniversitesi'nden çalışmanın ortak yazarı ve McCaig Kemik ve Eklem Sağlığı Enstitüsü'nün direktörü Steven Boyd, astronotların kaybettiği kemik yoğunluğunun, Dünya'ya geri döndüklerinde birkaç on yıl içinde kaybedeceklerine eşdeğer olduğunu söyledi.
Araştırmacılar, dokuz astronotun kaval kemiği yoğunluğunun Dünya'da bir yıl geçmesine rağmen tam olarak iyileşmediğini ve hala yaklaşık on yıllık kemik kütlesinden yoksun olduğunu buldu.
ISS'de dört ila yedi ay arasında değişen en uzun görevlere giden astronotlar, iyileşmeleri en yavaş olanlar oldu.
Steven Boyd, "Uzayda ne kadar uzun süre kalırsanız, o kadar çok kemik kaybedersiniz" derken "Zamanla daha da kötüleşmeye devam edecek mi? Bilmiyoruz. Bir süre sonra sabit bir duruma gelmemiz mümkün veya kemik kaybetmeye devam etmemiz mümkün. Ama geriye hiçbir şey kalmayana kadar onu kaybetmeye devam edeceğimizi hayal edemiyorum." diye devam etti.
Odatv.com
Astronotların kemik sorunu: Geriye hiçbir şey kalmayacak - Dünya - Odatv
Read More
No comments:
Post a Comment