Microsoft, daha önce yeni bir Windows sürümünün çıkmayacağına dair yaptığı tüm açıklamaların üstünü çizerek geçtiğimiz günlerde ‘yeni nesil’ işletim sistemi için tarih verdi. 24 Haziran’da tanıtılacağı açıklanan yeni işletim sisteminin Windows 11 adıyla çıkacağı neredeyse kesinleşmişken bugün internet dünyası büyük bir ödüle kavuştu.
İşletim sistemine dair detayları merakla beklediğimiz şu günlerde Windows 11’in geliştirici sürümüne ait ISO uzantılı bir kurulum dosyası ortaya çıktı. Binlerce kişi tarafından indirilen dosyayla birlikte Windows 11’i de ilk kez kanlı canlı görmüş olduk. Fakat Windows 11’in ISO dosyasını doğrudan bilgisayarınıza yüklemek güvenlik riskleri taşıdığından, sanal makineler bu noktada kurtarıcımız oldu.
Windows 11’i kurarken sanal makinenin avantajı nedir?
Sanal makine sayesinde Windows 11, şu anda kullandığınız işletim sisteminin yerine geçmeyecek. Bunun yerine, örneğin Windows 10 kullanıyorsanız Windows 11, Windows 10’un içinde çalıştırılacak. Sanal makineye kendi bilgisayarınızdan istediğiniz kadar kaynak ayırabilecek, ayrıca bilgisayarınızı mahvetme riskini de büyük oranda ortadan kaldıracaksınız.
Windows 11 kurmanızı sağlayacak 4 güvenilir sanal makine yazılımı:
Bu yöntemi kullanarak Windows 11’i sisteminize yüklemek istiyorsanız, ücretsiz olarak kullanabileceğiniz birkaç sanal makine yazılımı bulunuyor. Biz de bu yazılımlardan bazılarını sizler için derledik ve kısaca anlattık. Sanal makine yazılımları arasında yüzünüzü ekşitmeyecek yazılımları şu şekilde listeleyebiliriz:
- VMware Workstation Player
- Oracle VM VirtualBox
- QEMU
- Microsoft Hyper-V
VMware Workstation Player:
VMware tarafından geliştirilen Workstation Player, fazlasıyla kolay bir kurulum imkânı tanıyor. Bir şekilde edindiğiniz Windows 11 ISO dosyasını ya da herhangi bir işletim sisteminin ISO dosyasını, bu yazılım içinde seçiyorsunuz ve işletim sistemi bilgisayarınıza yükleniyor. Depolama alanınızdan Windows 11’e ayırmak istediğiniz alanı seçebiliyor, RAM ve işlemci kullanımını ayarlayabiliyorsunuz.
Oracle VM VirtualBox:
Dünyanın en popüler sanal makine yazılımları arasında yer alan Oracle VM VirtualBox da sanal makine kurulumu ve yönetimini fazlasıyla basitleştirmiş durumda. VMware’in yazılımıyla aynı şekilde ISO dosyasını seçerek kurulumu tamamlıyor, ayırmak istediğiniz kaynakları ayarlayabiliyorsunuz.
QEMU:
Bir diğer popüler sanal makine yazılımı olan QEMU, diğer yazılımlara nazaran daha sade ve basit bir arayüze sahip. Tıpkı diğer sanal makine yazılımlarında olduğu gibi bunda da ISO dosyasını kolaylıkla seçip işletim sisteminin kurulmasını sağlayabiliyor, kaynakları ayırabiliyorsunuz.
Microsoft Hyper-V
Microsoft’un kendi aracı olan ve hiçbir kurulum gerektirmeyen, doğrudan Windows üzerinden etkinleştirebildiğiniz Hyper-V de kullanması oldukça basit bir sanal makine yazılımı. Listemizdeki diğer yazılımlar gibi Hyper-V de Windows 11 gibi ISO dosyaları aracılığıyla işletim sistemlerini sisteminize yüklemenize, gerekli kaynak ayarlamalarını yapmanız imkân tanıyor.
Yukarıda listelediğimiz tüm sanal makineler, Winodws 11'i ISO dosyası aracılığıyla çalıştırmanıza olanak sağlıyor. Fakat elbette iş daha gelişmiş işlemlere, örneğin hata giderimi ya da işletim sistemi üzerinde testler yapmaya geldiğinde, sanal makineler arasındaki farklar da ortaya çıkmaya başlıyor. Fakat dediğimiz gibi yalnızca Windows 11'i deneyimlemek ve normal bir kullanıcı gibi kullanmak için, bu sanal makineler epey yeterli durumda.
Windows 11 Kurmanızı Sağlayacak 4 Güvenilir Sanal Makine - Webtekno
Read More
No comments:
Post a Comment