ABD’nin Huawei’ye uyguladığı ambargo sonrası Android işletim sistemini kullanamayan Huawei için pek çok senaryo düşünüldü. Ancak Huawei, kendi işletim sistemini yapmaya karar verdi. HarmonyOS ismiyle gelen işletim sistemi, temelde Huawei’nin EMUI arayüzüne oldukça benziyor. Peki HarmonyOS ile gelen yenilikler neler?
- Akıllı cihazlara odaklanan bir işletim sistemi.
- Tek bir telefon üzerinden pek çok cihazı kontrol etme imkanı.
- Akıllı cihazlar arası iletişimi kolaylaştıran kullanıcı dostu arayüz.
- Hızlı ve akıcı bir arayüz.
- Daha uzun pil ömrü.
HarmonyOS işletim sistemi ile akıllı bağlantı
HarmonyOS’un ana odaklarından birisi akıllı cihazların birbirleri ile olan iletişimi. Huawei’nin belirttiğine göre HarmonyOS buzdolabı, priz, ampül, fırın ve kahve makinesi gibi pek çok elektrikli cihazda çalışıyor. Böylece evde bulunan pek çok elektrikli alet, tek hareketle iletişime hazır hale geliyor.
Huawei’nin tanıttığı yeni kontrol paneli, cihazlar arası bağlantıları oldukça kolay bir hale getiriyor. HarmonyOS işletim sisteminin olduğu pek çok akıllı cihaz, akıllı telefon tarafından tanınıyor ve tek bir hamle ile cihazlar arası bağlantı sağlanıyor. Böylece pek çok cihazın birleşmesi ile süper bir cihaz ortaya çıkıyor. Ek olarak tüm bunları Huawei’nin tasarladığı kontrol paneli ile yapmak oldukça kolay.
Kontrol paneli ile birden fazla cihaz arasında hızlı geçiş yapmak mümkün. HarmonyOS sistemli akıllı telefonunuza bağladığınız birden fazla kamera arasında anlık geçiş yapıp, en iyi kareyi yakalayabilirsiniz.
Gelişmiş bir yapay zeka deneyimi sunan HarmonyOS, bu sayede kullanıcı için pek çok öneriye sahip. Hangi yemeği yapacağınızı bilmiyorsanız, pek çok tarife erişim sağlayabilirsiniz. Akıllı bağlantı ile fırınınızı kontrol edebilir veya fırının istediğiniz yemeği kendi ayarında pişirmesine izin verebilirsiniz.
HarmonyOS ile performans ve pil
Huawei’nin yeni HarmonyOS işletim sisteminin odaklandığı bir diğer konu ise performans. İşletim sistemi, akıllı telefona yük bindikçe sistemi daha optimize bir şekilde yönetiyor ve uygulama takılmalarının önüne geçiyor. Bu sayede kullanıcılar, daha akıcı ve kararlı bir işletim sistemini deneyimliyor.
HarmonyOS ile akıllı telefon, güç gerektiren uygulamaları çok daha verimli yönetiyor. Yüksek güç gerektiren bir işlemi hem GPU hem de CPU arasında bölen sistem, böylece çok daha verimli ve hızlı çalışıyor. Huawei’nin belirttiğine göre GPU, HarmoyOS’da diğer işletim sistemlerine kıyasla daha aktif bir role sahip. Bu sayede donanımlar arası iş bölümü daha etkili oluyor.
HarmonyOS işletim sistemi, performansın yanında batarya ömrüne de odaklı. İşletim sisteminin çalışma prensibi sayesinde batarya ömrü uzuyor. Huawei’nin verdiği rakamlara göre HarmonyOS ile çalışan Mate 40 Pro, 90 FPS’de oynanan bir oyunda Android tabanlı EMUI ile çalışan Mate 40 Pro’ya göre yüzde 12 daha uzun batarya ömrüne sahip.
HarmonyOS’lu Mate 40 Pro, iOS 14.4 ile gelen iPhone 12 Pro Max ile de karşılaştı. Yapılan oyun testinde iPhone 12 Pro Max 3.9 saatlik bir oyun süresi verdi. Ancak HarmonyOS ile gelen Mate 40 Pro 5.1 saate varan bir oyun süresi sundu.
HarmonyOS ile gelen bir diğer özellik ise arka plandaki uygulamaların donması. Böylece, kullanılmayan programlar arka planda daha az pil tüketiyor. Ancak diğer işletim sistemlerinin aksine HarmonyOS, arka plandaki başka bir uygulamaya dönmek istediğinizde uygulamayı bıraktığınız gibi bulmanızı sağlıyor.
Güvenlik ve uygulama geliştirme
Cihazlar arasındaki iletişim arttıkça önemi artan bir konu da güvenlik. Gelişmiş çekirdek güvenliğine sahip HarmonyOS, yapay zeka ile dışarıdan gelen saldırıları engelleyecek. Böylece kullanıcılar, daha güvenli bir ekosisteme sahip olacak.
Uygulama geliştiricileri ile konuşan Huawei, marketini hızlı bir şekilde büyütmek istiyor. 13 binden fazla API, 17 alt sistem ve 134 kütüphane ile gelen OpenHarmony sayesinde geliştiriciler, istedikleri cihaza uygulama geliştirme imkanına sahip.
Peki sizler HarmonyOS’u nasıl buldunuz? Yorumlarda belirtmeyi unutmayın.
HarmonyOS tanıtıldı: Huawei’nin yeni işletim sistemi - ShiftDelete.Net
Read More
No comments:
Post a Comment