Çin'in uzay araştırmalarının geleceğine yönelik planları arasında Mars'ta bir üs kurmak, gezegen çapında gelişim sağlamak ve kargo taşımak için bir "gökyüzü merdiveni" inşa etmek yer alıyor.
İndependent Türkçe’nin Global Times’tan aktardığı habere göre, Küresel Uzay Araştırma Konferansı'nda devlete ait Çin Akademisi Fırlatma Aracı Teknolojisi'nin (CALT) başkanı Wang Xiaojun, üç aşamalı planın ilk adımına Mars'tan numune toplamak ve orada kurulacak üs için yer aramak amacıyla fırlatılacak android robotların yer aldığını söyledi.
Bunun ardından üssü kurmak için insanlı bir Mars görevi düzenlenecek. Üçüncü aşamadaysa Kızıl Gezegen'de bir topluluk inşa etmek için Dünya'dan Mars'a kargo filosu gönderilmesi yer alıyor.
Mevcut zaman çizelgelerine göre bu fırlatmaların 2033'ten 2043'e kadar her iki yılda bir yapılması planlanıyor.
Muhtemel bir 4'üncü aşama olarak, Mars'a yolculuk için harcanan maliyeti ve zamanı azaltabilecek "gökyüzü merdiveni" de geliştiriliyor. Fakat bu aşama için henüz ne kadar ilerleme kaydedildiği belli değil.
Bilgisayar simülasyonlarında geliştirilen teorik tasarımlarda, bir uzay istasyonuna ulaşmak için bir "merdiven" boyunca hareket eden karbon nanotüplerden yapılmış bir uzay kapsülü yer alıyor. Uzay kapsülü daha sonra Mars'taki istasyondan yeniden fırlatılacak.
"Gökyüzü merdiveni" veya buna karşılık gelen uzay asansörü fikri, ilk defa 1895'te Rus uzay öncüsü Konstantin Tsiolkovsky'nin aklına gelmişti. Bu fikir o zamandan beri düşünülüyor.
Çin'in uzay kolonisi planları ortaya çıktı: Mars üssü ve gökyüzü merdiveni - YeniÇağ
Read More
No comments:
Post a Comment