Rechercher dans ce blog

Wednesday, June 30, 2021

iPhone 12 Serisinin İlk 7 Ayında Elde Ettiği Muhteşem Satış Sayısı Açıklandı - Webtekno

Bundan yaklaşık 14 yıl önce Apple, akıllı telefon sektöründe en büyük oyunculardan biri olacağını garantilediği iPhone modelini piyasaya sürdü. Apple’ın o gün başlayan başarılı akıllı telefonları, bugün şirketin en büyük akıllı telefon üreticilerinden birsi olmasını sağladı. Şirketin en son modeli iPhone 12 de Apple’ın başarısını sürdürmeye devam ediyor.

Peki Apple, en son piyasaya sürdüğü iPhone serisi iPhone 12’den nasıl bir başarı elde etti? İşte bu sorunun cevabı, Counterpoint Research’ün araştırmasıyla ortaya kondu. Araştırma şirketinin açıkladığı verilere göre iPhone 12 serisinin toplam satış sayısı, ilk 7 ayda (Nisan 2021’e kadar) 100 milyonu aşmayı başardı. Aşağıdaki grafik, yeni serinin önemli bir başarısını daha ortaya koydu:

iPhone 11 serisini ardında bıraktı:

iphone 12

Yeni iPhone 12 serisiyle birlikte Apple, 5G desteği sunmuş ve OLED ekranlara geçiş yapmıştı. Bunun yanı sıra LiDAR sensörünün de kamera kurulumuna eklenmesi pek çok kişinin beğenisini toplamıştı. Sonuç olarak iPhone 12 serisi, iPhone 11 serisini ilk 7 aydaki satış anlamında ardında bırakmayı başardı. Zirveyse halen iPhone 6 serisine ait.

Buna ek olarak iPhone 12 serisi ve iPhone 11 serisindeki en iyi modeller arasındaki satış farkı da açıklandı. Buna göre iPhone 12 Pro Max, seride %29 oranla en fazla satılan model oldu. Aynı model iPhone 11 serisinde %25’lik bir orana sahipti. Her iki telefon da aynı fiyat etiketiyle, 1.099 dolarla piyasaya sürülmüştü.

Son olarak verilen istatistiğe göre iPhone 12 serisi, iPhone 11 serisinden %22 daha iyi gelir elde etti. Bunun ana nedenlerinden birisiyse serinin en iyi telefonu iPhone 12 Pro Max’in bir önceki serideki aynı modele göre daha fazla satmış olması. Apple, son serisiyle kutudan şarj aleti ve kulaklığı çıkarmış olsa da bu durum pek de kullanıcıları etkilemiş gibi durmuyor.

Adblock test (Why?)


iPhone 12 Serisinin İlk 7 Ayında Elde Ettiği Muhteşem Satış Sayısı Açıklandı - Webtekno
Read More

Venüs’te olası yaşam: Yeni bir organizma türüne işaret ediliyor - Gazete Duvar

Peter Dockrill

2020 yılının sonlarında, Venüs’teki yaşanabilirlik potansiyelinin ne olduğuyla ilgili soru, bazı bilim insanlarının bir biyo-imzanın delili olabileceğini ileri sürdüğü, gezegen atmosferindeki ‘fosfin’ maddesinin saptanması neticesinde odak noktasına geldi.

Araştırmacılar arasında bu meseleyle ilgili pek çok görüş alışverişi yapılsa da, bu keşif Venüs’ün -meşhur zehirli ve cehennem benzeri ortamının- yaşama elverişli olabileceği fikrine gösterilen ilgiyi yeniden canlandırdı.

KEŞİF SEFERLERİ ÇOĞALIYOR

Bir rastlantı sonucu, NASA, -onlarca yıldır ilk kez- Venüs’ü araştırmak üzere iki yeni uzay aracı gönderiyor ve bu görev, hiç de misafirperver olmayan bu dünyanın yaşanabilir olup olmadığı hususunda bize şimdiye kadarki en berrak fikri sunabilir. Öte yandan, gelecekte yapılacak bu keşifler şu an için birkaç yıl uzağımızda; yine de, geçen hafta yayınlanan yeni bilimsel tespitler, belki de yakın gelecekte Venüs’teki yaşam belirtilerinin saptanmasıyla ilgi çok da heyecanlanmamamız gerektiğini gösteriyor.

Belfast’ta bulunan Queen’s University’de mikrobiyolog olan John Hallsworth’ün öncülüğünde yürütülen bir araştırmaya göre, Venüs’teki bulutlarda bir su varlığına rastlanmaması, yaşamın, en azından bildiğimiz haliyle ortaya çıkmasını engelliyor zira burada organizmaların faaliyet göstermeleri için gereken miktarda su bulunmuyor.

Araştırmacılar, atmosfer hakkında yaptıkları değerlendirmelerde, bağıl nemin etkin bir eşdeğeri ve termodinamik bir parametre olan ‘su aktivitesi’ ölçümlerini gerçekleştirirken, Venüs’ün atmosferinin Dünya’dakilere benzeyen organizmaların hayatta kalması için aşırı derecede kurak olduğunu ortaya çıkardılar.

SU AKTİVİTESİ YAŞAM İÇİN FAZLASIYLA DÜŞÜK

Araştırmacılar, yayınladıkları makalede, “Su aktivitesi, mikrobiyal hücreler açısından işlevselliğin güçlü bir belirleyicisi olarak hareket eder; bu yüzden, yaşanabilirliğin önemli belirleyicilerinden biridir” diyorlar.

Su aktivitesi (minimum) 0’dan (maksimum, yüzde 100 neme yakın olan) 1’e kadar uzanan bir ölçekte ölçülür. Bilim insanlarının bildiği kadarıyla, organizmalardaki biyolojik işlevler 0.585 su aktivitesi düzeyinin altındayken faaliyetini durdurur; ‘Aspergillus penicillioides’ gibi dayanıklı kserofil mantar türleri ise bilinen en düşük sınırı gösterir. Maalesef, Venüs’ün -büyük kısmı sülfürik asit damlacıklarından oluşan- kuru bulutları, su aktivitesi açısından 0.585’e bile yaklaşamıyor; araştırmacılar bu seviyenin 0.004 olduğunu belirtiyorlar.

Farklı biçimde söylersek, Venüs’ün sahip olduğu atmosfer, varsayımsal yaşam eşiğinden 100 kat daha kuru ya da araştırmacıların söylediği üzere, “Bilinen ekstremofiller [yaşam için en sert koşullarda bile varlığını sürdüren organizmalar/ç.n.] için gerekli olan 0.585 sınırının bile tam iki kat altında.”

Aynı ölçekle, Mars’ın sahip olduğu atmosfer de yaşam söz konusu olduğunda çok kuru gibi görünebilir; fakat ≤0.537 su aktivitesi seviyesi, Venüs’le karşılaştırıldığında yaşanabilir aralığın yalnızca biraz altında kalıyor.

DİĞER GEZEGENLERDE DURUM NASIL?

Bununla birlikte, su aktivitesi açısından, Jüpiter’deki bulutlar yalnızca -10°C ilâ 40°C arasındaki sıcaklık düzeylerinde biyolojik faaliyete olanak sunan su aktivitesi düzeylerini sergiliyor; buna karşın, araştırmacılar bu durumun bulutların yaşama elverişli olup olmadığını değerlendirmede yalnızca ilk adım olduğunu, bulutların barındırdığı diğer kimyasal bileşenlerin de bunu etkileyebileceğini ifade ediyorlar.

Benzer şekilde, Dünya’nın atmosferinde, yalnızca alt troposferde gerçekleşen su aktivitesi yaşam için elverişli, üst stratosfer ve mezosfer katmanları yaşanabilir olamayacak kadar kurudur.

Güneş Sistemi’nde bulunan -Satürn, Uranüs ve Neptün de dahil olmak üzere- diğer gezegenler bağlamında aynı tür analizleri yapmak için atmosferik tutarlılıkları hakkında şimdilik yeterli veriye sahip değiliz; yine de bu durum gelecekte, özellikle de James Webb Uzay Teleskobu (JWST) faaliyete geçtiğinde değişebilir.

Elbette, Venüs ve Mars’ın sahip olduğu atmosferler Dünya’da bulunan ekstremofiller için bilinen yaşanabilirlik sınırlarından çok daha kuru olduğu için bu gezegenlerde yaşamın tamamen imkânsız olduğu söylenemez. Yalnızca bilim tarafından bilinen herhangi bir organizmadan aşırı derecede farklı olması gerekir. Hepsi bu.

Araştırmacılar, “Elimizdeki çalışmaya dayanarak, en azından bildiğimiz yaşam söz konusu olduğunda, Venüs’ün atmosferindeki [olası] yaşam hakkında akla yatkın bir hikâye anlatabilmek için niteliksel açıdan yeni bir organizma türü hayal etmemiz gerekiyor” diyorlar.


Yazının orijinali Science Alert sitesinden alınmıştır. (Çeviren: Tarkan Tufan)

Adblock test (Why?)


Venüs’te olası yaşam: Yeni bir organizma türüne işaret ediliyor - Gazete Duvar
Read More

Instagram’daki özellik WhatsApp’a geliyor - Haber7

WhatsApp’ın Android Beta sürümüne yeni bir güncelleme geldi. WhatsApp, bu güncellemeyle daha önce de gündeme gelen tek sefer görüntülenebilen fotoğraf ve video paylaşımı özelliğine kavuştu. Instagram mesajlarında var olan bu özelliğin WhatsApp’ın iOS ve Android kararlı versiyonlarına ne zaman geleceği henüz bilinmiyor.

Taçsız Kral Pele ve Zuckerberg, WhatsApp reklamı için buluştuTaçsız Kral Pele ve Zuckerberg, WhatsApp reklamı için buluştu

WhatsApp’a internetsiz kullanma özelliği geliyorWhatsApp’a internetsiz kullanma özelliği geliyor

TEK SEFERLİK VİDEO VE FOTOĞRAF PAYLAŞIMI

WhatsApp'ın 2.21.14.3 kodlu Android beta sürümünde kullanıma sunulan özellik, aslında çeşitli platformlarda kullanılabiliyor. Kullanıcılar tarafından da sevilen bu özellik, bir videonun ya da fotoğrafın bir kez görüntülendikten sonra kaybolmasını sağlıyor. Böylelikle kullanıcılar, karşı tarafın cihazına kaydolmasını istediği bir görüntüyü ya da videoyu, bu şekilde göndermiş oluyor.

EKRAN GÖRÜNTÜSÜNÜ HABER VERMİYOR

WhatsApp'ın 2.21.14.3 kodlu Android beta sürümünde kullanıma sunulan özellik, aslında çeşitli platformlarda kullanılabiliyor. Kullanıcılar tarafından da sevilen bu özellik, bir videonun ya da fotoğrafın bir kez görüntülendikten sonra kaybolmasını sağlıyor. Böylelikle kullanıcılar, karşı tarafın cihazına kaydolmasını istediği bir görüntüyü ya da videoyu, bu şekilde göndermiş oluyor.

Adblock test (Why?)


Instagram’daki özellik WhatsApp’a geliyor - Haber7
Read More

Ming-Chi Kuo: AirPods Pro 2 bu yıl gelmeyecek! Peki Apple'ın planı ne? - Mynet

Apple, AirPods Pro, AirPods 2. nesil ve AirPods Pro Max ile kulaklık sektöründe yoluna devam ediyor. Bir de Apple çatısı altında bulunan Beats markası var. Ancak şirketin yakın bir zaman diliminde Beats markası altında değil, kendi markası altında yer alan AirPods Pro'nun halefi olacak AirPods Pro 2'yi tanıtması bekleniyor. Apple analisti Ming-Chi Kuo'ya göre ise bu beklenildiği gibi "yakın bir zamanda" olmayabilir.

AIRPODS PRO 2 2022'YE KALDI

Apple analisti Ming-Chi Kuo, Apple'ın AirPods Pro 2 kablosuz kulaklık modeli için bu yılı değil, gelecek yılı yani 2022'yi işaret ediyor. Kuo, Apple'ın ikinci nesil AirPods Pro'yu gelecek yıl piyasaya sürmeyi planladığını söylüyor.

AirPods Pro 2

AIRPODS PRO 2'NİN ÖZELLİKLERİ VE TASARIMI NASIL OLACAK?

Geçtiğimiz ay, Apple'ın ikinci nesil AirPods Pro modelinin fitness takibine odaklanan güncellenmiş hareket sensörleri ile geleceği iddia edilmişti. Aynı zamanda AirPods Pro 2'nin geçtiğimiz günlerde tanıtılan Beats Studio Buds'ın tasarımına benzer bir tasarıma sahip olacağı söylenmişti.

Ancak Apple resmi bir açıklama yapmadığı için tüm bunların gerçek olup olmadığını bilemeyeceğiz.

Adblock test (Why?)


Ming-Chi Kuo: AirPods Pro 2 bu yıl gelmeyecek! Peki Apple'ın planı ne? - Mynet
Read More

Windows 11 akıllı telefonda çalışırken görüntülendi! - ShiftDelete.Net

Windows 11 işletim sisteminin x64 ve ARM tabanlı cihazları destekleyen ön izleme sürümleri yayınlandı. Platformu denemek isteyen dünya genelindeki bütün kullanıcılar bilgisayarlarına veya tabletlerine yüklerlerken; meraklı bir geliştirici Microsoft Lumia 950 XL akıllı telefon ile Windows 11 çalıştırmayı başardı. O anları videoya kaydeden şahıs bir zamanların efsanevi işletim sistemlerinden Windows Phone’a ilişkin anıları yeniden canlandırdı.

İlk sürümü 2010’da çıkan Windows Phone’un son versiyonu Windows 10 Mobile olmuştu. 2015 yılında akıllı telefon kullanıcılarının erişimine açılan güncelleme ile Microsoft, Windows’un mobil taraftaki serüvenine veda etti. Android ve iOS‘e bir türlü rakip olamayan işletim sistemi tarihin tozlu sayfalarına karıştı.

Windows 11’den ARM mimarisine büyük destek

Windows 11’den ARM mimarisine büyük destek

Microsoft, yeni işletim sistemi Windows 11 ile yükselen ARM platformuna ARM64EC teknolojisi ile daha fazla destek sunmaya hazırlanıyor.

Windows 11, Microsoft Lumia 950 XL ile stabil çalışıyor

Windows 11 işletim sistemini Microsoft Lumia 950 XL akıllı telefona uyarlayan geliştirici Gustave Monce, o anları videoya kaydetti. Twitter hesabından ekran görüntüleri yayınlayan Monce ilk başta Windows 11’i uzak masaüstü bağlantısı yöntemiyle telefonda çalıştırdığı yönünde geri dönüşler aldı. Ancak bunun gerçeği yansıtmadığını açıkladı ve işin aslını takipçilerine anlattı.

SDNShiftdelete.net

Windows 11 işletim sisteminin ARM tabanlı bir sürümünü Microsoft Lumia 950 XL üzerinde yerel olarak çalıştırabildiğini ifade eden Gustave Monce “bu sefer RDP değil” dedi. Geliştiricinin burada bahsettiği RDP, Remote Desktop Protokol (Uzak Masaüstü Protokolü) anlamına geliyor. Yani Monce, Windows 11’i bu kez gerçekten telefona port ederek çalıştırdığını söylemek istiyor.

Lumia 950 XL üzerinde çalışan Windows 11’in tepkime sürelerinin bir telefona göre makul olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle ekrana iki kez dokunurken, dosya gezginini açarken, başlat menüsüne basarken ve diğer işlemleri gerçekleştirirken gecikmeler yaşansa da en azından sorunsuz bir deneyim sunabiliyor. Ancak ekran döndürme işlevinin pek de kararlı çalışmadığı dikkatlerden kaçmıyor.

Windows 11 ön izleme sürümünde henüz Android uygulama desteği bulunmuyor. Eğer o da olsaydı, Lumia 950 XL ile nasıl bir deneyim elde edileceğini öğrenecektik. Ancak şu aşamada nasip olmadı.

Adblock test (Why?)


Windows 11 akıllı telefonda çalışırken görüntülendi! - ShiftDelete.Net
Read More

Yeni iPhone 13'ün en net görüntüsü sızdı: 13 Pro'da gelişmiş kamera iddiası - NTV

iPhone 13 Pro serisi 6 GB standart RAM'le gelecek. 

iPhone 13 Pro 128 GB = 1050 dolar

iPhone 13 Pro 256 GB = 1150 dolar

iPhone 13 Pro 512 GB = 1350 dolar 

iPhone 13 Pro 1 TB = 1500 dolar

iPhone 13 Pro Max serisi 6 GB standart RAM'le geliyor

iPhone 13 Pro Max 128 GB = 1150 dolar

iPhone 13 Pro Max 256 GB = 1250 dolar

iPhone 13 Pro Max 512 GB = 1450 dolar 

iPhone 13 Pro Max 1 TB = 1600 dolar

Adblock test (Why?)


Yeni iPhone 13'ün en net görüntüsü sızdı: 13 Pro'da gelişmiş kamera iddiası - NTV
Read More

Nötron yıldızı ile kara delik çarpışmaları hakkındaki keşif neden önemli? - BBC Türkçe

  • Pallab Ghosh
  • Bilim muhabiri

Artist's impression of a neutron star falling into a black hole

Kaynak, CARL KNOX/OZGRAV

Bilim insanları, bir nötron yıldızı ile bir kara delik arasında 10 gün içerisinde iki çarpışmanın yaşandığını tespit etti.

Araştırmacılar bu türden çarpışmaların olabildiğini tahmin etseler de ne sıklıkla olduklarını bilmiyordu.

Bu sebeple de söz konusu gözlemler, yıldızların ve galaksilerin nasıl oluştuğuna dair bazı bilgilerin yeniden gözden geçirilmesi anlamına gelebilir.

Sonuçları "harika" olarak yorumlayan Cardiff Üniversitesi'nden Prof. Vivien Raymond BBC'ye yaptığı açıklamada, "Tahta başına geri dönüp teorilerimizi yeniden yazmalıyız" dedi.

Raymond şöyle devam etti:

"Yeniden bir ders aldık. Bir şeyi varsaydığımızda, bir süre sonra yanlış olduğu kanıtlanma eğilimindeyiz. Bu yüzden zihnimizi açık tutmalı ve evrenin bize ne söylediğini görmeliyiz."

Çok güçlü yerçekimine sahip astronomik nesneler olan kara deliklerden ışık dahi kaçamaz. Nötron yıldızları ise son derece yoğun olan ölü yıldızlardır. Bir nötron yıldızından alınacak bir çay kaşığı dolusu maddenin yaklaşık dört milyar ton ağırlığında olduğu tahmin edilmekte.

Her iki nesneyi de kozmolojik canavarlar olarak tanımlamak mümkün. Ama kara delikler nötron yıldızlarından çok daha büyük.

5 Ocak 2020'de tespit edilen ilk çarpışmada, güneşin kütlesinin 6,5 katı bir kara delik, yine güneşten 1,5 kat daha büyük kütleli bir nötron yıldızına çarptı.

10 gün sonra ortaya çıkan ikinci çarpmada da da, güneş kütlesinden 10 kat büyük bir kara delik, 2 güneş kütlesine sahip bir nötron yıldızı ile birleşti.

Uzayda bu denli büyük nesneler çarpıştığında ise uzayın dokusunda yerçekimi dalgaları adı verilen dalganlamalar yaşanır. Araştırmacların da tespit ettikleri bu dalganlanmalar.

Araştırmacılar birçoğu benzer uyumsuz çarpışmalar olması muhtemel daha önceki gözlemleri de yeniden gözden geçirdi ve çarpışan iki kara delik ve iki nötron yıldızı tespit etti. Ancak bu, ilk kez bir nötron yıldızının bir karadeliğe doğru çarpması oldu.

Bu buluş için gerekli Ar-Ge çalışmalarının pek çoğu, Almanya'daki GEO600 lazer interferometresinde yapıldı.

Kaynak, GEO600

Bu son çarpışma neden önemli?

Mevcut teorilere ve geçmiş gözlemlere göre, nötron yıldızlarının diğer nötron yıldızlarıyla birlikte bulunma ve onlarla çarpışma eğilimleri mevcut. Aynı şey kara delikler için de geçerli.

Ancak Astrophysical Journal Letters'da yayımlanan bu araştırma sonuçlarına göre, iki nötron yıldızı ile iki kara delik çarpışması mevcut bilgilere meydan okuyabilir.

Bunun yerine karadeliklerin ve nötron yıldızlarının gerçekten yan yana bulunduğunu varsayan, başka teorilerden de söz edilebilir.

Bu alternatif teoriler, yıldızların ve galaksilerin, kozmosun nasıl oluştuğuna dair standart görüşlerle çizilen tablodan farklı şekillerde oluştuğuna işaret etmekte.

Örneğin, milyarlarca yıl boyunca yıldızlar; gezegenler ve galaksiler gibi daha büyük kozmik yapıların oluştuğu yapı taşlarının çoğunu üretti. Yıldızların içindeki demir, karbon ve oksijen gibi ağır elementlerin üretimi de evrendeki kara deliklerin ve nötron yıldız çiftlerinin oranı ile ilgili.

Yıldızların patladıklarında içlerindeki maddeleri dışarı itme gücü de kara delik ve nötron yıldızı çiftlerinin söz konusu oranıyla ilgili.

Sonuç olarak yapılan bu yeni keşif gösteriyor ki, yıldızlar daha az ağır element üretiyor ve ürettiği bu maddeleri daha önce düşünülenden daha az kuvvetle dışarı itiyor. Bu da evrenin gerçek dünya gözlemleri için çıkarımlara neden olabilir.

'Bütün bunlar bize yıldız evriminin zengin bir fotoğrafını veriyor'

Mevcut hiçbir teori, gökbilimcilerin gece gökyüzünde gördüklerini tam olarak açıklayamıyor. Ancak Dr. Raymond'a göre, fikirlerin pek çoğu bildiklerimize daha iyi uyacak şekilde düzenlenebilir.

BBC'ye konuşan Glasgow Üniversitesi'nden Profesör Sheila Rowan, karadeliklerin ve nötron yıldızlarının son altı yıldaki çarpışmalarının türü ve sıklığına ilişkin gözlemlerin, galaksilerin içindeki dinamiklerin her zamankinden daha ayrıntılı bir resmini çizdiğini söyledi.

Rowan, "Bütün bunlar bize yıldız evriminin zengin bir fotoğrafını veriyor. Bu son gözlem, evrende ne olduğunu ve nasıl bu hale gelindiğini anlamamız için bir başka ilk" diye konuştu.

Çarpışmalar, iki büyük gök cisminin çarpışmasıyla oluşan yerçekimi dalgalarının ölçümüyle tespit edildi. Durgun bir suya atılan taş gibi, çarpışmanın ardından uzayın dokusunda da benzer dalgalanmalar oldu.

Uzayda yüz milyonlarca ışıkyılı boyunca seyahat eden bu dalgalanmalar 18 ülkeden bin 300'den fazla bilim insanından oluşan Kütle Çekim Dalga Gözlemevi (ALIGO) işbirliği ile tespit edildi.

Ekip gelecekte hem uzayda hem de yeryüzünde teleskoplar tarafından da gözlemlenen nötron yıldızı-kara delik çarpışmalarını tespit etmeyi umuyor.

Bu olası keşif de nötron yıldızlarının kaynağı olan süper ağır malzemeler hakkında daha fazla bilgi edinmeyi sağlayacak.

Adblock test (Why?)


Nötron yıldızı ile kara delik çarpışmaları hakkındaki keşif neden önemli? - BBC Türkçe
Read More

Bilim dünyasını ikiye bölen yeni çalışma: Venüs'te hayat var mı? - Cumhuriyet

İrlanda'daki Queen's University Belfast'tan uluslararası bir araştırma ekibinin yaptığı yeni bir araştırmada,  atmosferi çok kuru olduğu için Venüs'te yaşamın mümkün olmadığı açıklandı. Geçen yıl, gezegende yaşamın varlığını işaret eden fosfin gazı bulunmuş ve atmosferinde hayat olabileceğine dair umutlar yükselmişti.

Öte yandan, önceki çalışmalarda Venüs atmosferindeki fosfin gazı konsantrasyonun yalnızca jeolojik aktivite ile açıklanamayacağı öne sürülmüştü. Ancak, yeni araştırma bu fikre gölge düşürüyor.

"EN AŞIRI KOŞULLARDA YAŞAYAN MİKROPLARIN BİLE HAYATTA KALMASI MÜMKÜN DEĞİL"

NTV'nin aktardığına göre araştırmacılar, Nature Astronomy adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışma kapsamında, uzay sondaları tarafından toplanan bulutlardaki koşullar hakkında bilinenleri değerlendirdi. Bulutların, çoğunlukla sülfürik asitten ve çok az miktarda sudan oluştuğu belirtildi. Ardından, bu zorlu ortamda bilinen herhangi bir organizmanın varlığını sürdürüp sürdüremeyeceğini görmek için Dünya'daki yaşam formlarına dair geniş kapsamlı veri kütüphanelerine bakıldı. 

Araştırmacılar, en aşırı "ekstremofilin" (çok zorlu koşullarda yaşayan mikropların adı) bile hayatta kalamayacağı sonucuna vardı.

FOSFİN GAZININ VARLIĞI, BİLİM İNSANLARINI İKİYE BÖLDÜ

Belfast Biyolojik Bilimler Okulu'ndan Dr. John Hallsworth, "Su moleküllerinin etkin konsantrasyonunun sadece Dünya'daki en dayanıklı mikroorganizma için gerekenin biraz altında olduğunu değil, 100 kattan fazla düşük olduğunu bulduk. Yaşamın aktif olması için gereken eşiğin çok altında” dedi.

Geçen Eylül ayında Güneş'e en yakın gezegende fosfin gazının bulunması tüm dünyada heyecan ve merak uyandırdı. Dünya'da, fosfin hayvanların bağırsaklarında veya bataklıklar gibi oksijen açısından fakir ortamlarda yaşayan mikropların aktiviteleriyle oluşuyor ve doğrudan hayatın varlığına işaret ediyor. Gazı endüstriyel olarak yapmak mümkün, ancak Venüs'te fabrika yok; bu yüzden gezegenin bulutlarındaki  keşif bir  açıklama gerektiriyor.

VENÜS'TE YAŞAM OLDUĞUNU SAVUNAN PROFESÖR MEYDAN OKUDU

Eylül ayında, Cardiff Üniversitesi'nden Prof Jane Greaves liderliğindeki ekip, Venüs’te yaşam olasılığını gündeme getirdi ve diğer bilim insanlarını bu teoriyi yıkmaya davet etti.

Bazı gökbilimciler başlangıçta iki farklı teleskop sistemi ile yapılan fosfin gazı gözlemlerinin doğruluğunu sorguladı Ancak bu son karşıt çalışma, çok farklı bir alanda çalışan uzmanlardan geldi: Biyo-kimya araştırmacıları.

Ancak, Prof. Dr. Jane Greaves, odak noktası canlı organizmaların strese tepkisi olan bir mikrobiyolog olan Dr. Hallsworth’a yanıt vermekte gecikmedi.

Greaves, yeni çalışmaya övgüde bulundu ve mükemmel bir araştırma olarak nitelendirdi. Ama yine de Venüs bulutlarında yaşanabilir bir ortam olasılığı olduğunu düşünüyor.

"VENÜS'ÜN ATMOSFERİ KURU, AMA NE KADAR İYİ KARIŞTIĞI HESABA KATILMIYOR"

Greaves, "Geçen yıl bunun hakkında uzun uzun konuştuk; Venüs'ün atmosferinin aşırı derecede kuru olduğunu biliyoruz ama bilmediğimiz şey bu atmosferdeki gazların ne kadar iyi karıştığı. Meslektaşım Paul Rimmer’ın bazı bulut damlacıklarının çok yüksek su içeriğine sahip olabileceğini gösteren bir makalesi var" dedi.

Greaves, ultraviyole ışığında atmosferde bazen kısa zaman ölçeklerinde görülen koyu çizgileri vurguladı. Bunların evrimleşen, yok olan ve sonra yeniden ortaya çıkan mikrobiyal koloniler olabileceğini açıkladı.

Öte yandan, Dünya'nın ötesinde yaşam olanaklarını inceleyen bir alan olan astrobiyolojinin önde gelen isimlerinden biri olan Dr. Chris Mckay, Venüs'te yaşamı düşünmenin sevindirici olduğunu, ancak geçmişte  sondalar tarafından yapılan atmosferin doğrudan ölçümlerinin, gerçekten bunun olası olmadığını gösterdiğini söyledi.

NASA ARAŞTIRMACISINDAN JÜPİTER'DE YAŞAM AÇIKLAMASI

Aynı zamanda Amerikan Uzay ve Havacılık Ajanjı (NASA) araştırmacısı ve Yeni Hallsworth çalışmasının ortak yazarları olan McKay, kanıtlaması çok zor olsa da Jüpiter'in bulut katmanlarında da yaşamın var olabileceğini belirtti.

Dr. McKay, "Bir yerin yaşanabilir olmadığını söylemek için yapılması gereken tek şey, bazı koşulların hayatın tahammül edebileceği aralığın ötesinde olduğunu göstermek. Bunu maalesef Venüs için yaptık. Ayrıca, Jüpiter'de belirli bir katmandaki su aktivitesinin yaşam aralık içinde olduğunu tahmin ediyor. Ancak bu katmanın yaşanabilir olduğunu göstermek için, yaşam için tüm gereksinimleri gözden geçirmemiz ve hepsinin karşılandığını kanıtlamamız gerekir. Yani Jüpiter'in atmosferinin yaşanabilir olduğunu söylemek, Venüs'ün bulutlarının yaşanmaz olduğunu söylemekten çok daha zor” dedi.

Adblock test (Why?)


Bilim dünyasını ikiye bölen yeni çalışma: Venüs'te hayat var mı? - Cumhuriyet
Read More

Instagram bir özelliğini daha test ediyor - Sözcü

Hikayelere bağlantılar eklemek, uzun süredir Instagram’ın yalnızca belirli kullanıcılara sunduğu bir özellik. Şirket hesabıysa, 10 binden fazla takipçisi varsa kullanıcı hikaye paylaşımlarında “yukarı kaydır” özelliğini kullanarak link verebiliyor. Ancak şirket, The Verge’e kullanıcılarının küçük bir kesimine bu özelliği kullanma hakkı verdiği bir test başlattığını söyledi.

Platformun bu özelliği herkese açıp açmayacağı henüz belirsiz. Instagram Ürün Müdürü Vishal Shah The Verge’e yaptığı açıklamada; şimdilik platformun hedefinin, insanların gönderdiği bağlantı türlerini takip etmenin yanı sıra spam ve yanlış bilgileri iletmek için bu özelliği kullanmamalarını sağlamak olduğunu söyledi.

Instagram, bir süredir yeni değişikliklerle kullanıcıların beklentilerine yanıt vermeye çalışıyor. Son olarak kullanıcıların bilgisayarlarından da paylaşım yapabilmelerini sağlama ve algoritmalarda yaptığı düzenlemelerden sonra şimdi de uzun zamandır pek çok kullanıcının beklediği yukarı kaydır özelliğini test ediyor.

İlginizi ÇekebilirInstagram sonunda gönderileri nasıl sıraladığını açıkladıInstagram sonunda gönderileri nasıl sıraladığını açıkladıİlginizi ÇekebilirInstagram'da büyük değişiklik: Kullanıcılar isterse beğenileri gizleyebilecekInstagram'da büyük değişiklik: Kullanıcılar isterse beğenileri gizleyebilecek

Adblock test (Why?)


Instagram bir özelliğini daha test ediyor - Sözcü
Read More

Tuesday, June 29, 2021

Windows 11 için gerekli TPM çipleri kara borsaya düştü - DonanimHaber

4 Oy Ver

TPM veya Trusted Platform Module adındaki teknoloji, bilgisayarda şifreleme yapılmak istenildiğinde farklı şifre anahtarlarının tamamının veya bir bölümünün bu yonga üzerine kaydedilmesini sağlar. Microsoft'un Windows 8.1 ve 10 ile getirdiği cihaz şifreleme özelliği de yine TPM yongasına ihtiyaç duymaktaydı. Bu özellik son kullanıcı için çok gerekli olmayıp, eski Windows sistemlerinde de bulunma zorunluluğu yoktu. Kimsenin beklemediği bir şekilde Microsoft'un, Windows 11 için TPM 2.0 'ı gerekli kılması oldukça tepkiyle karşılandı.

Microsoft, geri adım attı

Eski nesil anakartların bazılarında TPM 1.2 veya yuvası bulunabiliyor. 2.0 versiyonunu başlangıçta zorunlu kılan Microsoft gelen tepkilerden sonra eski 1.2 versiyonuna da destek vereceklerini açıkladı. Kullanıcıların bu yuvaya sahip olup olmadıklarına bakmalarında yarar var. Windows 11'i yüklemeyi isteyen ve anakartlarında giriş yuvası bulunan milyonlarca kullanıcı, modülü internet üzerinden satın almaya başlamış durumda. Fiyatları 10 ile 25 Dolar civarında olan ürünler, yeni Windows duyurusundan sonra 100 Dolar'a kadar çıkmış ve karaborsaya düşmüş durumda.

TPM'in gerekli olmadığı Windows 11 sürümlerinin çıkacağını söyleyen Microsoft, Windows içerisinde ki güvenliği arttırmak için böyle bir karar aldıklarını söylüyor. Sistemlerinde TPM kontrolü yapmak isteyen kullanıcılar Win-R tuşuna basıp açılan çalıştır bölümüne ''tmp.msc'' yazarak kontrol edebilirler. Ulusal güvenlik sağlamak ve verilere ulaşmak amacıyla Çin, Rusya, Beyaz Rusya ve Kazakistan TPM kullanımını engellemiş durumdayken bu yeni durumda neler yapacakları merak konusu.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir

Adblock test (Why?)


Windows 11 için gerekli TPM çipleri kara borsaya düştü - DonanimHaber
Read More

Xiaomi, hayat kurtaracak yeni özelliğini resmen başlattı! - ShiftDelete.Net

Android telefonların yoğun RAM kullanımı yıllardır tam olarak çözülmüş sayılmaz. Ancak bazı üreticiler, son zamanlarda geliştirdiği yazılımlar ile artık bu durumun önüne geçmiş denebilir. Vivo ve OPPO bunu kullanan şirketlerin başında gelirken, bu gruba şimdi de Xiaomi katıldı.

İlk olarak sadece kağıt üstü sızıntılarıyla gündeme gelen bellek genişletme teknolojisi, bugün Xiaomi tarafından resmi olarak piyasaya sürüldü. Şirket, sanal RAM olarak da adlandırılan bu özelliği Redmi Note 10 Pro’daki MIUI 12.5 güncellemesiyle başlattı.

Xiaomi Mi NoteBook Pro X, cep yakacak fiyatla geliyor!

Xiaomi Mi NoteBook Pro X, cep yakacak fiyatla geliyor!

Xiaomi'nin 30 Haziran tarihinde piyasaya süreceği yeni Mi NoteBook Pro X, fiyatı ve bazı teknik detaylarıyla sızdırıldı.

Redmi Note 10 Pro bellek genişletme özelliğini alan ilk model oldu

Xiaomi’nin resmi açıklamasına göre Mayıs ayında piyasaya sürülen Redmi Note 10 Pro, 2 GB’a kadar bellek genişletme teknolojisini içeren yeni bir MIUI 12.5 güncellemesini aldı.

Redmi Note 10 Pro için yayınlanan bu güncelleme, yukarıda da bahsedildiği üzere kullanıcıların 2 GB’a kadar RAM genişletmesine olanak tanıyor. Tabii bunun için cihazınızın mevcut depolamasının kullanıldığını da belirtmekte fayda var.

Xiaomi’nin Redmi Note 10 Pro ile piyasaya sürdüğü bellek genişletme özelliğinin diğer akıllı telefonlar için gelip gelmeyeceği bilinmiyor. Yani şirketin bunu düşük donanımlı telefonlara mı, yoksa hepsine özel olarak mı getirdiği hakkında net bir bilgi yok. İlerleyen günlerde tüm detaylar ortaya çıkacaktır.

Xiaomi Redmi Note 10 Pro’nun teknik özellikleri

– Ekran: 6,67 inç AMOLED / 1080 x 2400 piksel çözünürlük / Corning Gorilla Glass 5
– İşlemci: Qualcomm Snapdragon 732G (8nm)
– RAM: 6/8GB
– Depolama Alanı: 64/128GB UFS 2.2
– Arka Kamera: 108 Megapiksel geniş açı + 8 Megapiksel ultra geniş açı + 2 Megapiksel Makro + 2 Megapiksel derinlik sensörü
– Ön Kamera: 16 Megapiksel geniş açı
– Batarya: 5,020 mAh pil / 33W hızlı şarj desteği
– İşletim Sistemi: Android 11 / MIUI 12

Adblock test (Why?)


Xiaomi, hayat kurtaracak yeni özelliğini resmen başlattı! - ShiftDelete.Net
Read More

Microsoft'tan, Windows 11 işlemci desteği konusunda geri adım - DonanimHaber

13 Oy Ver

Geçen hafta açıklanan sistem gereksinimlerinde Windows 11'in yalnızca dört ila beş yıl önce piyasaya çıkan işlemcilerin resmi olarak desteklemeyeceğini açıklayınca, bilgisayar kullanıcılarını bir hayli kızdırdı.

Microsoft, Windows 11 için sistem gereksinimleri konusundaki kafa karışıklığını gidermek amacıyla bugün bir blog yazısı yayınladı. Blog gönderisinde göze çarpan açıklamada; "Windows Insider (erken erişim) ekibi ve ortaklarımızla yapacağımız çalışmada Intel Kaby Lake ve AMD Zen 1 serisi işlemcileri test edeceğiz. Zaman içinde yaptığımız testlerin sonuçlarıyla ilgili güncellemeleri ve ek teknik verileri sizinle paylaşacağız ."


İyi haber şu ki, Windows 11 için önizleme derlemeleri(insider preview), işlemci türü ve TPM desteğinden bağımsız olarak kurulabilir. Aynı blog yazısı, Microsoft'un Windows 11'in sistem gereksinimlerini daha fazla işlemci aileleri içerecek şekilde değiştirebileceğini de ima ediyor. Blog gönderisinde, Intel altıncı nesil ve önceki yongaların ve AMD Zen öncesi işlemcilerin kesinlikle kriterlerini karşılamadığını belirten bölümünün kaldırıldığı da gözlerden kaçmıyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir

Adblock test (Why?)


Microsoft'tan, Windows 11 işlemci desteği konusunda geri adım - DonanimHaber
Read More

Arkadaşlarınızla Oynayabileceğiniz, Hikayeye Sahip 10 Oyun - Webtekno

Pandemiden en az etkilenen sektörlerden biri olan oyun sektörü, herkesi evinde tutarak insanları aynı oyunda buluşturmayı başarıyor. Uzaktan da olsa arkadaşlarınız ve ailenizle olan eğlencenizi sürdürmenize izin verecek birçok oyun var.

Arkadaşlarınız ve siz hangi türden oyun oynamayı severseniz sevin, listemizde kendinize göre bir oyun bulabilirsiniz. Zombi avladığınız macera oyunlarından pikselli çiftlik simülatörlerine, birçok platformda birçok türden oyunu siz ve oyun arkadaşlarınız için listeledik. Şimdiden iyi oyunlar!

Arkadaşlarla Oynanabilen Hikayeli Co-Op Oyun Tavsiyeleri

  • World War Z
  • A Way Out
  • Warframe
  • Dying Light
  • Dead Space 3
  • Stardew Valley
  • Portal 2
  • Sea of ​​Thieves
  • Overcooked 2
  • Keep Talking and Nobody Explodes
  • Payday 2
  • Don’t Starve Together

Zombilerle savaşacağınız World War Z

  • Çıkış tarihi: 2019
  • Platformlar: PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, Microsoft Windows

2-4 oyuncu oynanabilen World War Z, Brad Pitt’in oynadığı zombi filminin oyunlaştırılmış hali. Her ne kadar oyun içerik açısından çok zengin olmasa da dört oyunculuk co-op zombi avını taze ve canlı tutmak için yeterli zorluk seviyesi, karakter sınıfı ve açılabilir öğeleri barındırıyor.

Aynı ekranda iki karakteri sinematik olarak izleyebileceğiniz A Way Out

  • Çıkış tarihi: 2018
  • Platformlar: PlayStation 4, Xbox One, Android, Microsoft Windows

A Way Out, co-op macera oyunlarının temellerini kökten değiştiren bir oyun. 2 kişi ile oynanan oyunu benzerlerinden ayıran en büyük özelliği, her iki oyuncuyu da çeşitli yaratıcı ve sinematik yollarla takip eden akıllı kamera sistemi sayesinde diğer oyuncunun her zaman ne yaptığını görebilmeniz. A Way Out, genellikle her iki oyuncunun birlikte çalışmasını gerektiriyor. Ayrıca oyuna sahipseniz birlikte oynayacak arkadaşınızın oyunu satın alması gerekmiyor.

Süper güçleriniz ile galaksileri dolaşabileceğiniz Warframe

  • Çıkış tarihi: 2013
  • Platformlar: PlayStation 4, Xbox One, Microsoft Windows, PlayStation5

MMOFPS oyun türüne çok yakın bir tarzı olan Warframe, 2-4 oyuncu ile oynanabilen bir co-op oyun. Oyun arkadaşlarınızla birlikte süper güçlerinizi ve silahlarınızı kullanarak çok çeşitli egzotik haritaları gezebiliir ve toplayıcılık yapabilirsiniz. İyi işlenmiş mekanikleri ve oynanışı sayesinde Warframe’in içinde yüzlerce saat kaybolabilirsiniz.

Parkurlardan oluşan bir zombi oyunu Dying Light

  • Çıkış tarihi: 2015
  • Platformlar: PlayStation 4, Xbox One, Microsoft Windows, macOS

En fazla 4 oyuncu ile oynanan Dying Light’ta, arkadaşlarınız ile birlikte kurgusal şehir Harran’ı keşfedebilir ve şehri zombilerden arındırabilirsiniz. Klasik zombi oyunlarının yanı sıra Dying Light’ta yapmanız gereken parkur, oyunu çok daha eğlenceli ve canlı kılıyor. 2-4 oyuncu olarak oynayabileceğiniz Dying Light, arkadaşlarınızla oynayabileceğiniz heyecanlı bir zombi oyunu.

Uzayda geçen bir macera oyunu için Dead Space 3

  • Çıkış tarihi: 2013
  • Platformlar: PlayStation 3, Xbox 360, Microsoft Windows

Dead Space 3, karda güçlükle yürümek, silahlar yapmak ve nekromorf adı verilen ürkütücü mutasyona uğramış ölümsüz canavarları vurmakla ilgili bir oyun. İki oyuncunun çevrimiçi olarak oynayabildiği Dead Space 3, iki oyuncunun korkunç bir atmosferi olan buzla çevrili bir gezegende yol almasına ve bu gezegende mutasyon geçiren canavarlarla savaşmasına olanak sağlıyor. Üçüncü şahıs nişancı oyunu olan Dead Space 3, co-op oyunun Xbox 360 sürümü Xbox One'da çalışıyor.

Piksellerden oluşan çiftlik simülatörü: Stardew Valley

  • Çıkış tarihi: 2016
  • Platformlar: Nintendo Switch, Android, Linux, PlayStation 4, macOS, Xbox One, iOS, Microsoft Windows, Playstation Vita, Classic macOS

2-4 kişinin birlikte oynayabileceği Stardew Valley, tam bir çiftçilik simülatörü. Çifçiliğin, köylülerle iletişimin ve eski moda tarım ticaretiyle uğraşmanın tüm eğlencesini arkadaşlarınız ile birlikte yaşayabileceğiniz Stardew Valley, oldukça eğlenceli ve rahatlatıcı bir oyun.

Beyin kaslarınızı bol bol çalıştıracağınız Portal 2

  • Çıkış tarihi: 2011
  • Platformlar: PlayStation 3, macOS, Microsoft Windows, Xbox 360, Linux, Classic Mac OS

Orijinal Portal gibi Portal 2 de ışınlanmak ile ilgili. 2 oyuncu olarak oynanabilen Portal 2’de, oyuncular 4 farkı portal oluşturabilen 2 silahı ile labirentlerden çıkış yollarını arıyorlar. Oyun arkadaşınızla birlikte labirentleri tamamlarken oldukça zorlanacağınız bu oyunda temel fizik, momentum ve ekip çalışması oldukça önemli. Portal 2’de labirentleri tamamlarken aynı zamanda sinir bozucu ancak sevimli Glados’un sizin hakkınızda söylediklerine de kafanızı takmamanız gerekiyor.

Korsancılık oynayabileceğiniz Sea of ​​Thieves

  • Çıkış tarihi: 2018
  • Platformlar: Xbox One, Microsoft Windows, Xbox Series X, Series S

Her ne kadar içerik ve hikaye olarak mükemmel bir oyun olmasa da derin denizde geçmesi oyunu arkadaşlarla oynamak için harika bir hale getiriyor. 2-4 kişi olarak oynanabilen Sea of Thieves, ekip olarak oynamak için harika bir oyun. Sea of Thieves’de bir kişi dümenci, bir kişi yelkenlerde, bir kişi top ateşleyici diğeri de savaş sırasında tekneyi tamir eden mürettebat olarak oynuyor. Korsan gemisinde geçen bu oyunda haritayı keşfedebilir, adalara inebilir ve diğer korsan gemileri ile savaşabilirsiniz.

Arkadaşlarınızla birlikte siparişleri yetiştireceğiniz Overcooked 2

  • Çıkış tarihi: 2018
  • Platformlar: Nintendo Switch, PlayStation 4, Macintosh, Xbox One, PlayStation 5, Microsoft Windows, Linux, Amazon Luna

Grafikleri ve oynanışı inanılmaz tatlı gözüken bu oyun en deneyimli oyuncuların bile becerilerini yeniden değerlendirmelerini sağlıyor. Tatlı olduğu kadar zor bir oyun olan Overcooked 2, şiddet içeren oyunlarla dolup taşan pazara yeni bir soluk getiriyor. Oyunda siparişlere göre yemekleri pişirmeniz, servis etmeniz ve gelen tabakları yıkamanız gerekiyor. Bütün bunları yapmak için 2-4 kişi çevrimiçi ya da lokal olarak oynayabileceğiniz Overcooked 2’de, mutfakta bulunan diğer oyuncularla koordineli olarak çalışmalısınız.

Sürekli konuşmak zorunda olduğunuz Keep Talking and Nobody Explodes

  • Çıkış tarihi: 2015
  • Platformlar: PC, PS4, PS VR, Oculus Rift, HTC Vive, Nintendo Switch

Bir kişinin bombayı imha etmeye çalıştığı, diğer kişilerin de bomba imha kılavuzundan bu kişiye yardım ettiği oyun tam bir ekip çalışması bekliyor. Keep Talking and Nobody Explodes’da bombayı sadece imha edecek kişi görebiliyor. Bomba imha belgelerini kullanarak cihazı etkisiz hale getirmek için diğer oyuncularla iş birliği yapmanız gerekiyor. Zaman sınırı olan Keep Talking and Nobody Explodes mükemmel bir parti oyunu. Ancak oyunu oynamak için arkadaşlarınızla aynı ortamda bulunmanız gerekmiyor. Bomba imhacısına gerekli bilgileri vermek için Discord ya da Skype üzerinden de iletişim kurabilirsiniz.

Hapse girmeden soygun yapabileceğiniz bir oyun: Payday 2

  • Çıkış tarihi: 2013
  • Platformlar: PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360, Linux

Basit olarak bir banka soygun oyunu olarak adlandırılabilen Payday 2’de, 2-4 oyuncu grupları halinde banka ya da sanat galerisi soyabilir, pahalı tarihi eserleri çalabilir ya da seçimde kullanılan oy sayma makinelerini hackleyebilirsiniz. Tek başınıza da oynayabileceğiniz bu oyunda ne kadar kalabalık olursanız işiniz o kadar kolaylaşacak. Sessiz ve sesli bir şekilde ilerleyebileceğiniz Payday 2’de önemli olan görevi tamamlayabilmeniz.

Tatlı mı tatlı bir hayatta kalma oyunu Don’t Starve Together

  • Çıkış tarihi: 2016
  • Platformlar: PS4, Xbox One, PC

Tatlı grafiklere sahip bir hayatta kalma oyunu olan Don’t Starve Together, kaynak toplama, üs oluşturma ve zanaatkarlık yetenekleri isteyen bir oyun. Özellikle evinize veya çiftliğinize yönelirken iş yükünü ve sorumlulukları arkadaşlarınız arasında bölebilirsiniz. 

Adblock test (Why?)


Arkadaşlarınızla Oynayabileceğiniz, Hikayeye Sahip 10 Oyun - Webtekno
Read More

FFP3 maskeleri yüzde 100’e yakın koruma sağlıyor - Sözcü

Cambridge Üniversitesi Hastaneleri NHS Vakıf bilim insanları, Cambridge kentindeki Addenbrookes Hastanesi sağlık çalışanlarının Covid-19 tedavisi sırasında kullandıkları yüz maskelerinin (FRSMs), Aralık 2020 itibariyle FFP3 tipi filtreli maskeyle değiştirildiğini belirtti. Düzenli aralıklarla yapılan test sonuçlarına göre, FFP3 tipi maskelerin neredeyse yüzde 100’e kadar koruma sağladığını açıklandı.

Yapılan araştırma bulgularına göre, maskenin Covid-19 hastalarını tedavi ederken sağlık çalışanları için büyük bir fark yarattığı ifade edildi ve FFP3 maskelerin tüm ülkede kullanılmasını tavsiye edildi.

Gerçek yaşam verilerini inceleyen bilim insanları FFP3 maskelerinin koruma oranının benzerlerine göre çok daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı.

BULAŞ RİSKİ SIFIRA İNDİ

Covid-19 hastalarını tedavi eden sağlık çalışanlarının diğer hastaları tedavi eden sağlık çalışanlarına göre 47 kat fazla Covid-19’a yakalanma riski olduğu belirtilirken, FFP3 maskelerin bu riski neredeyse sıfıra indirdiği ifade edildi.

Cambridge Üniversitesi MRC Biyoistatistik Birimi’nden Dr Chris Illingworth, “Yüz maskeleri yükseltilmeden önce, Covid-19 koğuşlarındaki sağlık çalışanları arasındaki enfeksiyonların çoğu, muhtemelen Covid-19’lu hastalara doğrudan maruz kalmaktan kaynaklanıyordu. FFP3 maskeleri kullanılmaya başlanınca, Covid-19 koğuşlarında maruz kalmayla alakalı vakaların sayısı önemli ölçüde düştü, daha doğrusu modelimiz FFP3 maskelerinin koğuş tabanlı bulaşı sıfıra indirmiş olabileceğini öne sürüyor” dedi.

Araştırmanın yazarlarından biri olan Cambridge Üniversitesi İş Sağlığı Servisi’nden Dr. Mark Ferris, “Sağlık çalışanlarının, özellikle COVID-19 koğuşlarında çalışanların, corona virüsüne maruz kalma olasılığı çok daha yüksektir, bu yüzden bu yüzden onları güvende tutmanın en iyi yollarını anlamamız önemlidir. Birleşik Krallık’taki SARS-CoV-2 pandemisinin ikinci dalgası sırasında toplanan verilere dayanarak, COVID-19 hastalarıyla ilgilenen personelin günlük olarak karşılaştığı risklere bakmak için bir matematiksel model geliştirdik. Bu bize, daha iyi PPE (kişisel koruyucu ekipman) kullanmanın sağlık çalışanlarının riskini azaltmada sahip olabileceği büyük etkiyi gösterdi” ifadesini kullandı.

Adblock test (Why?)


FFP3 maskeleri yüzde 100’e yakın koruma sağlıyor - Sözcü
Read More

iPhone 13 tasarımı nasıl olacak? Yeni görüntüler - ShiftDelete.Net

Apple’ın en yeni cihazı iPhone 13 ile ilgili sızıntılar ve söylentiler gelmeye devam ediyor. Bu kez en yeni “kukla” model DuanRui tarafından sızdırıldı. DuanRui‘nin yaptığı paylaşımlara göre standart boyutlu iPhone 13 üzerinde yeni çapraz çift kamera düzeni ve biraz daha büyük çentik dikkat çekiyor.

Modeller, iPhone 13 ve iPhone 13 Mini‘ye gelen yeni kamera düzenin yanı sıra iPhone 13 Pro‘da daha kalın bir genel tasarım ve daha büyük bir kamera çıkıntısının olduğu da gösteriyor.

iPhone 13’ün ekranı nasıl olacak ?

iPhone 13’ün ekranı nasıl olacak ?

iPhone serisi bazen yazılım ile bazen ise yeni cihazlar çıkarak kendini güncel tutan . İşte yeni iPhone 13'ün tahmin edilen özellikleri

Yeni iPhone’lar gezegen fotoğrafçılığı vaat ediyor

Bu yıl Apple’ın iPhone 13’te birkaç önemli kamera geliştirmesi yapması bekleniyor. Yeni “Pro” modellerinde, daha geniş f/1.8 diyafram açıklığına, altı elemanlı bir lense ve otomatik odaklamaya sahip yükseltilmiş bir Ultra Geniş Kamera lensi yer alacak.

Ek olarak Ultra Geniş Kamera lensi yükseltmesinin dört iPhone 13 modeline de gelebileceğine dair bazı söylentilerin olduğunu belirtelim. Sensör kaydırma sabitlemesinin tüm iPhone serisinde genişletilmesi ve kamera sarsıntısını azaltarak düşük ışık performansında ve sabitlemede de iyileştirmelerin gelmesi bekleniyor.

Ancak bu özelliğin yalnızca Pro modellerinin Geniş lensi ve Ultra Geniş lensi için mevcut olacağı söyleniyor. Bir başka söylentiye göre ise yeni iPhone modellerinin Portre Modu videoları çekebileceğini de iddia ediyor.

Tüm bu kamera özelliklerine ek olarak iPhone 13 modellerinin gökyüzünü yakalamak için astrofotografi kamera özelliklerine sahip olacağı da iddialar arasında. Bu iddiaya göre yeni iPhone gökyüzüne doğrultulduğunda etkinleşen ve cihazın ayı, yıldızları, diğer eserleri algılamasını ve pozlamayı ayarlamasını sağlayan özel bir mod içerebilir.

Söylentiler doğruysa, bir kaynağa göre tek tek lensler cihazın gövdesinden daha az dışarı çıkabilse de, tüm bu iyileştirmelerin biraz daha büyük bir kamera çıkıntısı gerektireceği düşünülüyor.

Adblock test (Why?)


iPhone 13 tasarımı nasıl olacak? Yeni görüntüler - ShiftDelete.Net
Read More

Samsung’dan yeni amiral gemisi katili: Galaxy M52 - Haber7

Samsung, Çinli rakipleriyle rekabeti kızıştırmaya hazırlanıyor. Uzun süredir Xiaomi gibi fiyat performans odaklı Çinli rakipleriyle rekabet etmekte zorlanan Samsung, taktik değiştiriyor. Galaxy FE serisi ile bir süredir amiral gemisi cihazlarını uygun fiyata sunan şirket, bunu bir adım daha ileriye götürmek için çalışmalara başladı.

Samsung akıllı saatleri için yeni işletim sistemini duyurduSamsung akıllı saatleri için yeni işletim sistemini duyurdu

LG ve Apple anlaşması Samsung’u kızdırdıLG ve Apple anlaşması Samsung’u kızdırdı

Bir süredir Galaxy M52 5G üzerinde çalıştığı bilinen şirket, gelen bilgilere göre orta sınıf bir telefon üzerinde çalışıyor. Görüntüsü ortaya çıkan model ile Samsung, amiral gemisi modellerinde kullanılan Snapdragon işlemcileri uygun bir fiyata sunmaya hazırlanıyor

SAMSUNG GALAXY M52 DONANIM ÖZELLİKLERİ

Donanımsal olarak M52, Qualcomm Snapdragon 888 yonga seti ile gelecek. SM-M526BR model numarasıyla geliştirilen Samsung Galaxy M52, kısa süre önce Geekbench veritabanında ortaya çıktı. Merakla beklenen telefon işlemci olarak Snapdragon 888'i kullanacak. Ancak, şirket popüler işlemcinin standart sürümünü kullanmayacak.

Snapdragon 888 bir ultra performans çekirdeğine, üç yüksek performanslı çekirdeğe ve dört düşük güç çekirdeğine sahiptir. Ancak Geekbench'te test edilen işlemci Qualcomm tarafından geliştirilen ve yeni duyurulacak alternatif bir model.

Ayrıca, 10GB / 12GB RAM ve 128GB / 256GB / 512GB ROM dahil olmak üzere farklı sürümlerle geliyor.

SAMSUNG GALAXY M52 İŞLETİM SİSTEMİ VE EKRANI

Yazılım departmanı ile ilgili olarak, Samsung Galaxy M52 akıllı telefon işletim sistemi olarak Android 10 tabanlı One UI 2.1 ile geliyor.

Tasarımla ilgili olarak, bu Samsung canavarı fantastik bir pil kutusu ve premium tasarımla gelecek. Ekranda ise Samsung M52 modeli, 1560 x 3120 piksel çözünürlüğe sahip 6.8 inç Super AMOLED sunuyor. Ayrıca, bu Galaxy M52 telefon uzun bir 20:9 en boy oranına ve Corning Gorilla Glass 3 korumasına sahip.

SAMSUNG GALAXY M52 KAMERA ÖZELLİKLERİ

Samsung Galaxy M52 kamerada görüntüleme açısından dörtlü 64MP ana lens + 1 adet 16MP ultra geniş lens + 5MP makro kamera + 5MP derinlik sensörü bulunuyor. Selfie ve görüntülü görüşme çekmek için tek bir 32MP lens kullanıyor.

Samsung akıllı telefonun güç merkezi korkunç bir kapasite ile 7500mAh pil hücresi sunuyor. Ayrıca, 25W hızlı şarjı destekliyor. Renk seçeneklerine gelince, Galaxy M52 telefon Siyah ve Mavi renkte geliyor.

Adblock test (Why?)


Samsung’dan yeni amiral gemisi katili: Galaxy M52 - Haber7
Read More

Dünya büyüklüğündeki gezegenlerin sayısı bilim insanlarının tahminini aştı - Sözcü

Ekip, araştırmaya ilk olarak NASA’nın TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) uzay aracı tarafından keşfedilen yüzlerce yıldızla başladı. Ulusal Bilim Vakfı’nın (NSF) NoirLab’ı, Gemini Gözlemevi’nin daha yüksek çözünürlükte gözlemlerine kadar bu yıldızların başlangıçta tek ışık noktaları gibi göründüğünü söylüyor.

NoirLab, tüm yıldızların kabaca yarısının ikili yıldız sistemlerinde bulunduğu için gökbilimcilerin Dünya boyutundaki birçok gezegeni kaçırabileceğini ileri sürdü. NoirLab, birçok iki yıldızlı sistemdeki Dünya büyüklüğündeki gezegenin, ana yıldızının önünden geçmesiyle oluşan bir karartma nedeniyle transit aramalarda fark edilmeyebileceği sonucuna vardı.

NoirLab, bu yıldızların 73’ünün gerçekten ikili yıldız sistemleri olduğunu keşfetti.

“DÜNYA BENZERİ GEZEGENLERİ KEŞFETMEYİ KAÇIRMIŞ OLABİLİRİZ”

NASA’nın Ames Araştırma Merkezi’nden bir astronom olan Katie Lester, “İkili sistemlerde Dünya boyutundaki gezegenleri bulmanın daha zor olduğunu gösterdik, çünkü küçük gezegenler iki ana yıldızının parıltısında kayboluyor. Güneş benzeri yıldızların yaklaşık yüzde 50’si ikili sistemlerde olduğundan, Dünya benzeri birçok gezegenin keşfini ve çalışma şansını kaçırıyor olabiliriz” dedi.

Çalışmadaki yıldızların çoğu 1600 ışık yılı veya daha kısa mesafelerde yer alıyor.

Lester yaptığı açıklamada, “Gökbilimcilerin, bu sistemde küçük gezegenlerin olmadığını iddia etmeden önce bir yıldızın tek mi yoksa ikili mi olduğunu bilmeleri gerekiyor. Eğer tek ise, o zaman küçük gezegenlerin olmadığını söyleyebilirsiniz. Ancak ikili ise eşlik eden yıldız tarafından küçük bir gezegenin gizlenip gizlenmediğini veya hiç var olmadığını bilemezsiniz” dedi.

İlginizi ÇekebilirNASA, Güneş Sistemi'nin en büyük uydusunun fotoğraflarını yayınladıNASA, Güneş Sistemi'nin en büyük uydusunun fotoğraflarını yayınladıİlginizi ÇekebilirNASA'dan Dünya'yı koruyacak teleskop için onayNASA'dan Dünya'yı koruyacak teleskop için onayİlginizi ÇekebilirŞimdiye kadar keşfedilmiş en büyük kuyruklu yıldız bulunduŞimdiye kadar keşfedilmiş en büyük kuyruklu yıldız bulundu

Adblock test (Why?)


Dünya büyüklüğündeki gezegenlerin sayısı bilim insanlarının tahminini aştı - Sözcü
Read More

Google’dan çalışanlarına “ofis dönüş” mektubu: Maske zorunlu değil - Sözcü

Dünyanın en büyük teknoloji ve yazılım şirketlerinden biri olan ve California’da kurduğu dev kampüsle gündem olan Google, çalışanlarını ofislere çağırmaya başladı.

Google’ın merkezinde çalışan görevlileri ve yetkilileri ofislerine çağırmaya başlayan Google’ın Finanstan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ruth Porat dün gece bir bilgilendirme mektubu gönderdi. Çalışanlara yönelik bilgilendirme notunda, “yeni normalin” sınırları ve geri dönüş takviminin detayları paylaşıldı.

ABD merkezli medya platformu Business Insider’ın yayınladığı bilgilendirme mektubunda çalışanların iki gruba ayrılarak ofislere çağırılacağı belirtildi. Aşı olan çalışanların ofiste maske takmasına zorunluluk getirilmeyeceğini açıklayan Porat, “Bazı Google çalışanlarının tamamen evden çalışmasına izin var fakat diğer çalışanların en geç Eylül ayında ofislere dönmesini bekliyoruz” ifadesini kullandı.

Google, ofise geri dönüşte sosyal mesafe kurallarını rafa kaldırma kararı aldı.

Porat mektupta, “Ben bu yıl kampüste birkaç kez bulundum ve bu sırada evden çalışırken insanlarla etkileşimi ve birlikte olmanın yarattığı sihri ne kadar özlediğimi hatırladım. Birçoğumuz için çok uzun bir 15 ay geçti. Fakat biz California’da tünelin sonundaki ışığı görebildiğimiz için şanslıyız. Aşılama oranları yüksek ve bulaşma oranı düşük” dedi. Porat, California eyaletinde riskin düşük olduğunu ve 12 Temmuz’da ofislere geri dönüşün başlayacağını açıkladı.

FARKLI ZAMANLARDA BAŞLANACAK

Porat, “İki farklı grup olarak ofislere döneceğiz. Birinci grup 13 Temmuz’da ikinci grup ise 27 Temmuz’da geri dönecek. Elbette daha önce ofise gelmek isteyenler için ofis kapılarımız açık. İki doz aşı olan ve bunu belgeleyen çalışanların ofiste maske takması zorunluluğu bulunmuyor. Aşı olmamış ya da olmayacakların da ofislerimize gelmesini istiyoruz fakat onlar maske takmalı ve haftalık Covid-19 testini olmak zorundalar” dedi.

Porat, Google’ın diğer merkez ve ofislerinin henüz açılmayacağını da söyleyerek, “Bu tarihlerde ofise gelmek gönüllülük esasına dayanıyor. Halen 1 Eylül’e kadar evden çalışma imkanınız var. Bu tarihten önce ofislere geri dönmek opsiyonel” dedi. Porat, dünya genelinde şirketlerin ve ülkelerin ofislere dönüşte nasıl önlemler aldığını izlediklerini söylerken, “Biz önlemlerimizi aldık. Binalardaki hava akışını geliştirdik ve temizlik protokolünü artırdık” ifadesini kullandı.

Porat, California’da durumun daha iyi olduğunu hatırlatarak, “Birçok hizmetimizi sizlere tekrar sunmaya ve insanları sosyal mesafe olmadan bir araya getirmeye hazırız. Hepinizi birkaç hafta içerisinde görmek için sabırsızlanıyorum” dedi.

İlginizi ÇekebilirDünya devleri ofislere çağırmaya başladı: Aşı olan gelsinDünya devleri ofislere çağırmaya başladı: Aşı olan gelsinİlginizi ÇekebilirŞirketlerin yüzde 85'i esnek ofisleri tercih ediyorŞirketlerin yüzde 85'i esnek ofisleri tercih ediyorİlginizi ÇekebilirGoogle, uzaktan çalışmanın sınırlarını belirliyorGoogle, uzaktan çalışmanın sınırlarını belirliyorİlginizi ÇekebilirGoogle, bu yaz Android'e gelecek 6 yeni özelliği açıkladıGoogle, bu yaz Android'e gelecek 6 yeni özelliği açıkladı

Adblock test (Why?)


Google’dan çalışanlarına “ofis dönüş” mektubu: Maske zorunlu değil - Sözcü
Read More

Xiaomi bir daha güncelleme almayacak 5 akıllı telefonunu duyurdu: İşte liste - DonanımHaber

Teknoloji Editörü 2 Oy Ver Tam Boyutta Gör Xiaomi, bir daha asla güncelleme almayacak akıllı telefonlar listesini güncelledi. ...