Rechercher dans ce blog

Monday, January 31, 2022

Tanıtılmasına günler kaldı! Samsung Galaxy S22 için şarj hızı detayı - Mynet

Aylardır Samsung Galaxy S22 serisi hakkında çok sayıda rapor paylaşıldı. Ayrıca, Galaxy S22 serisinin şarj hızları hakkında da çok sayıda rapor internete düştü. Ancak bunların bazıları S22 telefonlarının 25W şarj hızı sunacağını söylerken, bazıları Samsung'un en yeni Galaxy S serisi amiral gemisi akıllı telefonlarına 45W hızlı şarj ile destekleyeceğini öne sürdü. Çin'in sertifikasyon kuruluşu 3C'de S22, S22+ ve S22 Ultra'yı 25W şarjla onayladı, ancak Danimarka merkezli sertifikalandırma kuruluşu DEMKO farklı bilgiler ile karşımıza çıktı.

SAMSUNG GALAXY S22 VE GALAXY S22 ULTRA'DAN FARKLILIK

DEMKO, Plus ve Ultra modellerini 45W şarjla onayladı. İddialara göre bu, Galaxy S22+ ve S22 Ultra'nın farklı bölgelerde farklı şarj hızlarına sahip olacağını gösteriyor olabilir. Peki ya standart model olan Galaxy S22?

Galaxy S22

GALAXY S22 İÇİN KÖTÜ HABER

Galaxy S22 serisinin standart modeli olan Galaxy S22 için kötü bir haber var. Çünkü öne sürülenlere bakarsak, cihazın şarj hızı satın aldığınız bölge fark etmeksizin yalnızca 25W'a kadar çıkabilir.

BATARYA KAPASİTELERİ

DEMKO, Galaxy S22 serisinin batarya kapasiteleri hakkında herhangi bir bilgi paylaşmıyor. Fakat, yakın tarihli bir sızıntı, S22'nin 3.700 mAh, S22+ ve S22 Ultra'nın ise sırasıyla 4.500 mAh ve 5.000 mAh kapasitesinde bir batarya ile geleceğini ortaya çıkardı.

GALAXY S22 SERİSİ NE ZAMAN TANITILACAK?

Samsung Galaxy S22 ailesinin Galaxy Tab S8 serisi ile birlikte 9 Şubat'ta tanıtılması bekleniyor.

Adblock test (Why?)


Tanıtılmasına günler kaldı! Samsung Galaxy S22 için şarj hızı detayı - Mynet
Read More

BlackBerry'nin patent hakları satıldı - Ensonhaber

Kanadalı teknoloji firması RIM tarafından üretilen BlackBerry akıllı telefonlarına ait patent haklarının satıldığı bildirildi.

BlackBerry'nin patent hakları satıldı

BlackBerry’nin internet sitesinden yapılan açıklamada, patent haklarının ABD firması Catapult IP Innovations Inc'e 600 milyon dolar karşılığında satıldığı duyuruldu.

Merkezi Kanada’nın Waterloo kentinde bulunan Blackberry’nin açıklamasında, satışına karar verilen patentlerin öncelikle mobil cihazlar, mesajlaşma ve kablosuz ağlarla ilgili olduğu belirtildi.

Açıklamada anlaşmanın, BlackBerry ürünlerinin, çözümlerinin veya hizmetlerinin kullanımını etkilemeyeceği vurgulandı.

SİBER GÜVENLİK ŞİRKETİ OLARAK KURULDU

Başlangıçta Research In Motion (RIM) olarak bilinen BlackBerry, Kanada’da siber güvenlik konusunda hizmet veren bir yazılım şirketi olarak 1984'te kuruldu.

Yunan asıllı Mike Laziridis ile Douglas Fregin tarafından kurulan şirket, BlackBerry markası altında etkileşimli çağrı cihazları, akıllı telefonlar ve tabletler geliştirdi.

Kanada’nın akıllı telefonu olarak 2000’li yılların başında piyasaya çıkan BlackBerry ürünleri, bilgisayar korsanlığına karşı geliştirdiği etkili yazılımlarla bir dönem aranan markalar arasında yer aldı.

Akıllı telefon piyasasından 2012'de finansal sorunlar sebebiyle çekilen firma, halen teknolojik yazılımlar ve işletim sistemleri konusunda faaliyet gösteriyor.

BlackBerry nin patent hakları satıldı #1

Adblock test (Why?)


BlackBerry'nin patent hakları satıldı - Ensonhaber
Read More

GTA 6 piyasaya beklenenden erken çıkabilir - Sputnik Türkiye

Grand Theft Auto 6 (GTA 6) ile ilgili gerçek dünyadan hit parçalar çalan oyun içi radyo istasyonları için şarkı derlemesinin bittiği bildirildi. Bu gelişme, daha önceki oyunların çıkış tarihleri düşünüldüğünde Grand Theft Auto oyunlarının son geliştirme aşamasında olduğuna işaret ediyor. Grand Theft Auto V, çıkış tarihinden sadece bir ay önce şarkı listesini sızdırmıştı.Sözcü'nün GTA NEWS & LEAKS’ten aktardığı habere göre, oyundaki radyo istasyonlarının ve şarkıların oyun geliştirmenin son adımı olduğuna inanılıyor.Kaynağa göre GTA 6 şu şarkıları içerecek:

Adblock test (Why?)


GTA 6 piyasaya beklenenden erken çıkabilir - Sputnik Türkiye
Read More

Sunday, January 30, 2022

Yaz Mevsiminin Bir, Kış Mevsiminin İki Gün Sürdüğü Sıra Dışı Bir Gezegen Keşfedildi! - Onedio

XO-3b'nın yarıpı Jüpiter'in 1,2 katı. Kütlesi ise Jüpiter'inkinden yaklaşık 12 kat fazla.

Ötegezegenin yıldızıyla arasında yaklaşık 6,7 milyon kilometrelik bir mesafe var. Astronomik ölçüler söz konusu olduğunda bu gezegenin yıldızıyla 'adeta burun buruna' olduğu anlamına geliyor.

Kanada'daki McGill Üniversitesi'nde doktora öğrencisi olan Dang, bulguları 13 Ocak'ta Amerikan Astronomi Derneği'nin basın toplantısında açıkladı.

Bulgular aynı zaman da hakemli bilimsel dergi The Astronomical Journal'da yayımlandı.

Adblock test (Why?)


Yaz Mevsiminin Bir, Kış Mevsiminin İki Gün Sürdüğü Sıra Dışı Bir Gezegen Keşfedildi! - Onedio
Read More

NASA'dan sıradışı keşif: Yaz bir gün, kış iki gün sürüyor - Yeni Akit Gazetesi

Bilim insanları, NASA'nın 2020'de emekliye ayrılan Spitzer Uzay Teleskobu'nun verilerini kullanarak sıradışı bir ötegezegen keşfetti.

XO-3b adı verilen ötegezegende bir yıl, Dünya zamanıyla sadece üç gün sürüyor. Dolayısıyla mevsimler de ürkütücü bir hızla geçiyor.

Gezegende kış iki günde biterken, yaz da yalnızca bir gün sürüyor.

Araştırma ekibinden Lisa Dang, "Mevsimsel sıcaklık değişimlerinin Dünya'dakinden yüzlerce kat daha güçlü olduğunu gördük" dedi.

XO-3b, "sıcak Jüpiter" diye sınıflandırıldı. Etrafında döndüğü yıldıza yakın konumda olup da Jüpiter'le aynı veya ondan büyük boyutlara sahip gezegenler bu sınıfta yer alıyor.

XO-3b'nın yarıpı Jüpiter'in 1,2 katı. Kütlesi ise Jüpiter'inkinden yaklaşık 12 kat fazla.

Ötegezegenin yıldızıyla arasında yaklaşık 6,7 milyon kilometrelik bir mesafe var. Astronomik ölçüler söz konusu olduğunda bu gezegenin yıldızıyla "adeta burun buruna" olduğu anlamına geliyor.

Kanada'daki McGill Üniversitesi'nde doktora öğrencisi olan Dang, bulguları 13 Ocak'ta Amerikan Astronomi Derneği'nin basın toplantısında açıkladı.

Bulgular aynı zaman da hakemli bilimsel dergi The Astronomical Journal'da yayımlandı.

'Dünya'da yaşadığımız mevsimlerle aynı değil'

Dünya'da mevsimler, gezegenin ekseninin eğikliğinden kaynaklanıyor. XO-3b'de ise gezegenin yıldızının etrafında elips şeklinde bir yörünge çizmesiyle ortaya çıkıyor. Bu nedenle ötegezegende mevsimler, yıldızdan gelen radyasyon miktarını önemli ölçüde etkiliyor.

Dang, "Bunlar, Dünya'da yaşadığımız mevsimlerle aynı değil" dedi. Bilim insanına göre elips bir yörünge izlediği halde yıldızına bu denli yakın olan gezegen bulmak çok zor.

Fakat yörünge, Dang ve meslektaşlarının tespit ettiği tek şaşırtıcı özellik değil. Spitzer Uzay Teleskobu aynı zamanda beklenenden daha güçlü kızılötesi işaretler keşfetti. Bu da gezegenin son derece sıcak olduğu anlamına geliyor.

Independent Türkçe'nin haberine göre; Dang, "Spitzer sayesinde gördüğümüz bu ekstra sıcaklık mevsimsel değil. Yani yıl boyunca devam ediyor. Araştırmamız, onun yalnızca yakınındaki yıldızı tarafından ısıtılmadığını söylüyor. Isı aynı zamanda gezegenin içinden de geliyor." dedi.

 

 

Adblock test (Why?)


NASA'dan sıradışı keşif: Yaz bir gün, kış iki gün sürüyor - Yeni Akit Gazetesi
Read More

Son 22 yılın en popüler telefonu iPhone değil! O veriler, tahminleri boşa çıkardı - Mynet

Akıllı telefonlar sanki 50 yıldır hayatımızdaymış gibi hissettirseler de durum pek de öyle değil. Ancak cep telefonları çok daha uzun yıllardır hayatımızda. Peki milenyumdan bu yana, yani 2000 yılından bu yana süren 22 yıllık dönemdeki en popüler telefonun hangisi olduğunu biliyor musunuz? Eğer tahmininiz iPhone ise şimdiden yanıldığınızı söyleyebiliriz.

İŞTE SON 22 YILIN EN POPÜLER TELEFONLARI

The Sun'ın haberine göre; Apple'ın telefonu iPhone, 2007'den bu yana başarı göstermesine rağmen, ilk sırayı alamadı. 2014'te çıkan iPhone 6 ve 6 Plus ailesi 222,40 milyon adet satıldı ve Apple'ın en başarılı akıllı telefonu oldu. Ama bu Apple'ı milenyum sonrasında iki numaraya koydu.

Bir numara ise Nokia 1100 olarak açıklandı. Snake (yılan oyunu) ve dahili bir el feneri ile gelen cihazdan, 2003 ile 2009 yılları arasında 250 milyon adet satıldı.

Üçüncü sırada ise başka bir Nokia modeli yer aldı. Efsanevi model Nokia 3310, 2004'ten beri 136 milyon kişi tarafından kullanıldı.

3310

Bu arada Motorola Razr V3, 130 milyon adet satıldı.

Apple, 2013'te çıkan iPhone 5C / 5S ile (76,6 milyon adet) ilk beşi tamamladı.

Diğer iPhone modelleri ve Samsung'un bazı Galaxy cihazları da ilk ona girmeyi başardı.

Adblock test (Why?)


Son 22 yılın en popüler telefonu iPhone değil! O veriler, tahminleri boşa çıkardı - Mynet
Read More

Güneş'ten fırlıyordu: Bilim insanları sırrını çözdü - Cumhuriyet

20 yıldan uzun bir süre önce araştırmacılar, Güneş patlamalarında "aşağı doğru hareket eden karanlık boşluklar" olarak tanımladıkları gizemli hareketler belirlemişti. Fakat bu tuhaf hareketleri açıklayamamışlardı.

Genellikle, patlamalar Güneş'ten püsküren parlak enerjiden oluşur. Ancak artık "supra-arcade aşağı akımlar" veya SAD'ler (supra-arcade downflows) olarak bilinen bu boşluklar, yıldıza geri düşüyormuş misali aşağıya doğru akıyor gibi görünüyor.

Araştırmacılar uzun süredir bunların manyetik yeniden bağlanma adı verilen bir süreçle ilgili olduğunu varsaymıştı. Bu durum, manyetik alanlar ayrılıp aşırı miktarda enerjili radyasyon açığa çıkardığında ve sonra tekrar bir araya geldiğine gerçekleşir.

Yeni çalışmanın ortak yazarlarından Kathy Reeves, "Güneş'te, her farklı yöne işaret eden çok sayıda manyetik alan var. Nihayetinde bu manyetik alanlar, yeni bir yapı kazanıp Güneş patlaması şeklinde yoğun bir enerji açığa çıkarana kadar bir araya itilir" dedi.

Bir lastik bandı gerip ortasından kesmek gibi. Gerilmiş ve incelene kadar esnemiş, dolayısıyla hızlıca geri gelecek.

Ama görünüşe göre hemen geri gelmiyorlar. Modeller, aşağı akımların beklenenden daha yavaş hareket ettiğini gösteriyor, dolayısıyla başka bir olay yaşanıyor gibi görünüyor.

Bilim insanları yeni araştırmada atmosferinin nasıl değiştiğini ölçmek için Güneş'in görüntülerini kaydetti. Daha sonra patlamaların 3 boyutlu simülasyonlarını oluşturup, bu görüntülerle karşılaştırdılar.

Çoğu SAD'nin manyetik yeniden bağlanma sonucunda ortaya çıkmadığını tespit ettiler. Bunun yerine, farklı yoğunluktaki sıvıların etkileşime girmesiyle bağımsız olarak oluşuyorlar.

Reeves, "Bu karanlık, parmak benzeri boşluklar aslında plazmanın yokluğu. Yoğunluk orada etraflarını saran plazmadan çok daha düşük" ifadelerini kullandı.

Araştırma, bugün Nature Astronomy adlı bilimsel dergide yayımlanan "Güneş Patlamalarında Manyetik Yeniden Bağlanmayla İlişkilendirilen Düşük Yoğunluklu Plazma Aşağı Akımlarının Kökeni" başlıklı bir makalede anlatılıyor.

Kaynak: Independent Türkçe

Adblock test (Why?)


Güneş'ten fırlıyordu: Bilim insanları sırrını çözdü - Cumhuriyet
Read More

Saturday, January 29, 2022

Gök Bilimciler, Samanyolu Galaksisinde Daha Önce Hiç Görülmemiş Bir Cisim Keşfetti - Webtekno

Her geçen gün gelişen bilim ve teknolojiyle birlikte uzayın karanlıklarını aydınlatma fırsatı buluyoruz. Bilim insanları her geçen gün uzayın derinliklerinde yeni araştırmalar yapmaya devam ediyor. Gezegenlerin ve uyduların arasında bazen gökyüzünde farklı cisimlere de rastlanabiliyor. 

Lisans tezi üzerinde çalışmalar yapan bir üniversite öğrencisi daha önce benzeri görülmemiş bir cisim keşfetti. Cisim daha sonra Avustralyalı araştırmacılar tarafından gözlenmeye başlandı.

Gözyünde bunu yapan bilinen hiçbir şey yok

galaksi

Öğrencinin keşfinin ardından astrofizikçi Natasha Hurley-Walker, cismin her 18.18 dakikada bir açılıp kapandığını gözlemledi. Ayrıca cisim saatte üç kez büyük bir radyo enerji patlaması yayıyordu. Evrende pulsarlar gibi başka açılıp kapanan nesneler olsa da Hurley-Walker, 18.18 frekansının daha önce hiç gözlenmediğini söyledi.

Araştırma ekibi cismin ne olduğunu anlamak için elde edilmesi yıllarca süren çalışmalara göz attı. Çalışmaları sonucunda da cismin Dünya’dan yaklaşık 4.000 ışık yılı uzaklıkta, inanılmaz derecede parlak ve son derece güçlü manyetik bir alana sahip olduğunu fark ettiler. Araştırmacılar, bu şekilde bir cismin yaklaşık her 20 dakikada bir bu tür büyük radyo dalgaları üretmek için yeterli güce sahip olmaması gerektiğini söylüyor. Yani cisim mümkün olmayacak bir güce sahip.

Araştırmacılar cismin,  ‘ultra-uzun dönemli magnetar’ olarak adlandırdıkları ancak gözlemini hiç yapmadıkları bir cisim olabileceğini düşünüyor. Araştırmacılar ayrıca cismin çökmüş bir yıldızın kalıntısı olan bir beyaz cüce olabileceğini de söylüyor. Daha önce bildikleri tek bir beyaz cüce pulsar olduğunu ve bunun kadar büyük olmadığını da belirtiyorlar. 

Adblock test (Why?)


Gök Bilimciler, Samanyolu Galaksisinde Daha Önce Hiç Görülmemiş Bir Cisim Keşfetti - Webtekno
Read More

iPhone'a iOS 15.4 ile gelecek özellikler açıklandı! - YeniÇağ

iPhone 12 ve daha yeni cihazların kullanıcıları artık maskelerini kaldırmadan telefon kilidini açabilecek.Universel Control (Evrensel Kontrol) özelliğiyle iPad ve Mac kullanıcıları, aynı iCloud hesabına bağlandıklarında tek bir mouse ve klavye ile cihazlarını kullanabilecek.iPhone kullanıcıları, güncellemenin ardından 'Kestirmeler' uygulamasında 'Çalıştırıldığında Bildir' özelliğini kullanabilecek.

Adblock test (Why?)


iPhone'a iOS 15.4 ile gelecek özellikler açıklandı! - YeniÇağ
Read More

Bilim dünyası şaşkın! Bugüne kadar görülmüş hiçbir şeye benzemiyor: Samanyolu Galaksisi'nde keşfedildi - Mynet

Dünya'nın da içinde yer aldığı Samanyolu Galaksisi daha bilmediğimiz nice gizemlerle dolu. Ancak, ilk kez bir üniversite öğrencisi tarafından yakalanan ve gökbilimcilerin derin çalışmalar yapmasını sağlayan gizemli bir obje ise bugüne kadar gördüklerimizin belki de en gizemlisi. Üstelik, bu objeye karşı bilim dünyası da şaşkın.

18.8 DAKİKADA BİR ENERJİ YAYAN GİZEMLİ NESNE

Evrendeki radyo dalgalarını haritalayan bir ekip tarafından, saatte üç kez radyo enerjisi patlaması yayan olağandışı bir şey keşfedildi. Bu objenin, gökbilimcilerin daha önce gördüğü hiçbir şeye benzemediği kaydediliyor. Uzayda dönen garip nesne, her 18.8 dakikada bir (saatte üç kez) radyo enerjisi yayıyor.

Samanyolu Galaksisi

PEKİ BU "ŞEY" NE OLABİLİR?

Bunu keşfeden ekip, bunun bir nötron yıldızı ya da artık sönmüş bir yıldızın kalıntısı anlamına gelen beyaz cüce olabileceğini düşünüyor.

"BU TAMAMEN BEKLENMEDİK BİR ŞEYDİ"

Curtin Üniversitesi’nde öğrenci olan Tyrone O'Doherty'nin tespitinin ardından, Avustralya'nın batısındaki Murchison Widefield Array (MWA) teleskobuyla objenin incelenmesi araştırmasını yürüten ve keşfi yapan ekibe liderlik eden astrofizikçi Natasha Hurley- Walker, "Bu nesne, gözlemlerimiz sırasında birkaç saat içinde ortaya çıktı ve kayboldu. Bu tamamen beklenmedik bir şeydi. Bir astronom için biraz ürkütücüydü çünkü gökyüzünde bunu yaptığı bilinen başka hiçbir şey yok” dedi.

"GERÇEKTEN GARİP"

Astrofizikçi Dr. Gemma Anderson ise bir dakikalığına yanan bir nesnenin gerçekten garip olduğunu söyledi. Ayrıca, gizemli cismin inanılmaz derecede parlak olduğunu ve son derece güçlü bir manyetik alana sahip olduğunu öne sürdü.

Dr Hurley-Walker, "Daha fazla tespit, gök bilimcilere bunun nadir görülen bir kerelik bir olay mı yoksa daha önce hiç fark etmediğimiz yeni bir cisim mi olduğunu gösterecek." ifadelerini kullandı.

Adblock test (Why?)


Bilim dünyası şaşkın! Bugüne kadar görülmüş hiçbir şeye benzemiyor: Samanyolu Galaksisi'nde keşfedildi - Mynet
Read More

Koronavirüse yakalananlar dikkat! Araştırma yaptılar: Gizli hasar... - Milliyet

Araştırmacılar, rutin taramalarla tanımlanamayan akciğer anormalliklerini tespit etmek için ksenon (zenon) gazı ile yeni bir tarama yöntemi kullandılar. Araştırmada, Covid'e ilk yakalandıklarında hastanede bakım gerektirmeyen ancak ilk enfeksiyonlarından sonra uzun süreli nefes darlığı yaşayan 11 kişiye odaklanıldı.

Bu araştırmada elde edilen sonuçları doğrulamak için daha büyük çaplı ve ayrıntılı bir çalışma yapılıyor. Mevcut çalışma ise, Covid nedeniyle hastaneye kaldırılan hastaları inceleyen daha önceki bir araştırmayı temel aldı.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre; araştırmacılar, bulguların uzun süreli Covid'de nefes darlığının neden bu kadar yaygın olduğu sorusuna bir miktar ışık tuttuğunu söylüyor; ancak nefes darlığı hissinin pek çok ve karmaşıktır nedenleri var. Uzun Covid, bir koronavirüs enfeksiyonundan sonra haftalarca devam eden ve başka bir nedenle açıklanamayan bir dizi semptomu ifade ediyor.

'Oksijenin taşınması'

Oxford, Sheffield, Cardiff ve Manchester'dan gelen araştırmacıları içeren ekip, ksenon gazı taramalarını ve diğer akciğer fonksiyon testlerini üç grup insanda karşılaştırdı. Buna, enfekte olduğunda hastaneye kaldırılmayan uzun süreli Covid ve nefes darlığı olan kişiler, Covid ile hastaneye yatırılan ancak uzun süre Covid'i olmayan 12 kişi ve "kontrol" grubu olarak 13 sağlıklı kişi dahil edildi. Tüm katılımcılar, bir manyetik rezonans görüntüleme (emar-MR) taraması sırasında ksenon gazı soludu.

Ksenon gazı, oksijene benzer şekilde davranıyor, ancak taramalar sırasında görsel olarak izlenebiliyor. Böylece araştırmacılar, bu gazın akciğerlerden kan dolaşımına ne kadar iyi geçtiğini gözlemleyebildiler; zira bu geçiş, oksijenin vücutta taşınmasında çok önemli bir aşama olarak görülüyor.
Araştırmacılar, uzun süreli Covid hastası olan kişilerin çoğunluğu için gaz transferinin, sağlıklı kişilerden oluşan kontrol grubuna göre daha az etkili olduğunu gördü.

Covid nedeniyle hastaneye kaldırılan kişilerde de benzer anormallikler görüldü. Baş araştırmacı ve akciğer uzmanı Dr. Emily Fraser, insanların doktora gidip de neden nefes nefese kaldıkları sorusuna tam olarak yanıt alamamasının sinir bozucu olduğunu söyledi. Akciğer röntgeni ve taramalarında genellikle herhangi bir anormallik görülmüyor.

Bunun önemli bir araştırma olduğunu ve birçok soruya ışık tutacağını belirten Dr. Fraser, "İnsanların rehabilitasyon stratejilerinin ve yeniden nefes alma eğitiminin gerçekten yardımcı olabileceğini bilmesi de önemli" dedi.

Çalışmanın baş araştırmacılarından Profesör Fergus Gleeson da, "Uzun Covid'li kaç hastanın anormal taramaları olacağı, tespit ettiğimiz anormalliğin boyutu, anormalliğin nedeni ve uzun vadeli sonuçları gibi yanıtlanması gereken önemli sorular var" dedi.

"Bu semptomları tetikleyen mekanizmaları anladığımızda, daha etkili tedaviler geliştirmek için daha iyi konumlanmış olacağız." Araştırmanın sonuçları henüz resmi emsal değerlendirme sürecinden geçmedi.

Adblock test (Why?)


Koronavirüse yakalananlar dikkat! Araştırma yaptılar: Gizli hasar... - Milliyet
Read More

Bilim insanları insan ömrünü kısaltan iki protein keşfetti - YeniÇağ

İskoçya'daki Edinburgh Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, bir kişinin kanında bulunan iki protein türünün, kişinin yaşamı boyunca daha kötü sağlığa sahip olmasına ve daha kısa yaşamasına neden olabileceğini ortaya koydu.

BU PROTEİNLER ÖMRÜ KISALTIYOR

Çalışmada, kişilerin kanlarında yüksek düzeyde apolipoprotein (LPA) ve vasküler hücre adezyon molekülü 1 (VCAM1) bulunan kişilerin genellikle daha kısa yaşam sürdüğü tespit edildi.

Araştırmayı gerçekleştiren ekip, kandaki bu protein seviyelerini azaltabilecek ilaçların veya diğer tedavilerin geliştirilmesinin insanların daha uzun, daha sağlıklı yaşamalarına yardımcı olabileceğine inandıklarını aktardı.

Çalışma ile ilgili raporda yaşlanma sürecinin tamamen tersine çevrilmesinin muhtemelen imkansız olduğunu ancak daha kısa ömürlere yol açan faktörleri belirlemek, yaşlanma sürecini yavaşlatabileceğini vurguladı.

"DÜŞÜRÜLÜRSE DAHA SAĞLIKLI OLURSUNUZ"

Araştırmanın başında yer alan Edinburgh Üniversitesi MRC İnsan Genetiği Birimi üyesi Dr. Paul Timmers yaptığı açıklamada, "Bu iki anahtar proteinin tanımlanması, sağlıklı yaşam yıllarının uzatılmasına yardımcı olabilir" dedi. Timmers, "Kanımızdaki bu protein seviyelerini düşüren ilaçlar, ortalama bir insanın, genetik olarak güçlü olan ve genetik olarak düşük LPA ve VCAM1 seviyeleri ile doğan bireyler kadar sağlıklı yaşamasına izin verebilir" diye konuştu.

Bulgularını geçen hafta 'Nature Aging'de yayımlayan araştırma ekibi, genetik ve yaşlanma arasındaki bağlantıları araştıran altı çalışma üzerinde bir meta analiz gerçekleştirdi. Çalışmada 857 protein analiz edilirken özellikle LPA ve VCAM1, yaşlanma, sağlıksız yaşamlar ve daha kısa yaşam süreleri ile en çok ilişkili olanlar olarak tanımlandı.

Çalışmanın raporunda, "Analizimiz, LPA'nın zararlı etkisinin daha genel olarak yaşlanma için geçerli olabileceğini ve katı ortak lokalizasyon ve ters MR testlerinin nedensellik için ek kanıt sağladığını ileri sürdü" diye yazıldı.

Edinburgh Üniversitesi'nde insan genetiği başkanı Jim Wilson, "Bu çalışma, modern genetiğin, gelecekteki ilaçların ömrünü uzatmak için iki potansiyel hedefi belirleme gücünü gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Adblock test (Why?)


Bilim insanları insan ömrünü kısaltan iki protein keşfetti - YeniÇağ
Read More

Haberler peş peşe geldi! Şu an sadece 59 tane var - Milliyet

Can Şişman / Milliyet.com.tr - Bilim insanları ve amatör gökbilimciler geçtiğimiz günlerde 'TOI-2180 b' adı verilen Jüpiter büyüklüğünde yeni bir gezegen keşfetti. Bu gezegenin Dünya'dan 379 ışık yılı uzaklıkta ve gezegenimizden 105 kat daha yoğun olduğu açıklandı.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) da 'TOI-2109 b' adı verilen, Dünya'dan binlerce ışık yılı uzaklıkta bir gezegenin keşfedildiğini, 'sıcak Jüpiterler' olarak adlandırılan kategoriye ait olduğu belirtilen bu yeni gezegende bir yılın yalnızca 16 saat sürdüğünü ve en sıcak ikinci gezegen olduğunu duyurmuştu.

Haberler peş peşe geldi Şu an sadece 59 tane var

Astronomi dünyasını harekete geçiren bu gelişmelere bir de kara delik heyecanı eklendi. Hubble uzay teleskobu, Henize 2-10 isimli cüce galaksinin kalbindeki bir kara deliğin yıldız yutmak yerine yıldız yarattığını saptadı. Tüm bunların yanında Avustralyalı bilim insanlarının, uzaydaki bir cismin her 18 dakikada bir Dünya'ya sinyal gönderdiğini açıklaması büyük bir şaşkınlık yarattı.

Astronomi dünyasında heyecan yaratan bu gelişmeleri TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Akademik Hizmetler Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Orkun Özdarcan ve Atatürk Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Dervişoğlu ile konuştuk.

Haberler peş peşe geldi Şu an sadece 59 tane var

ÖTEGEZEGENLER ÇOK FAZLA BİLİNMİYOR

Güneş Sistemi'ndeki gezegenleri birçoğumuz biliyoruz. Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün, Güneş'in çekim etkisi altında kalan gezegenler. Yine Güneş Sistemi içerisinde bu gezegenlere ait 158 uydu; Ceres, Plüton, Eris, Hanumea ve Makemake'den oluşan beş cüce gezegen ve bu gezegenlere ait 8 uydu ile milyarlarca küçük gök cismi yer alıyor. Ancak bir de birçok kişinin daha az bildiği ötegezegenler var. "Dünya dışında bir yaşam ihtimali var mı?" sorusuna yanıt arayanların hakim olduğu bu ötegezegenler son yıllarda çok sık karşımıza çıkıyor.

Haberler peş peşe geldi Şu an sadece 59 tane var

'2012 YILINDA BİR İLK YAŞANDI'

Ötegezegen ya da başka bir tabirle Güneş dışı gezegenler, Güneş Sistemi'nin dışında olan ve başka bir yıldızın yörüngesinde bulunan gezegenlere deniliyor. "Ötegezegenler denildiğinde gökyüzünde yıldızların etrafında dolanan ve Güneş sistemindeki gezegenler gibi olan cisimler hayal edilebilir" diyen Doç. Dr. Orkun Özdarcan, hayat kaynağımız olan Güneş'in, kozmik ölçekte diğer yıldızlarla karşılaştırıldığında orta boyuttaki bir yıldızdan daha küçük kaldığını ifade etti. Doç. Dr. Özdarcan, Güneş'in etrafında şimdiki sayısıyla 8 gezegen olduğunu, bunun yanında asteroid kuşağı ve Plüton gibi cüce gezegenlerin yer aldığı Kuiper Kuşağı'nı ve Güneş Sistemi'nin oluşum kalıntısı olan Oort bulutunu bildiğimizi söyledi.

Gökyüzünde çıplak gözle ya da teleskopla görülebilen herhangi bir yıldızın etrafında Jüpiter, Satürn gibi gaz yapılı büyük gezegenlerin ya da Mars ve Venüs gibi kayaç yapılı daha küçük gezegenlerin dolanıyor olabildiğine dikkat çeken Doç. Dr. Özdarcan, 2012 yılında keşfedilen bir ötegezegene dikkat çekti. Bu tarihte keşfedilen ve '1SWASP J1407 b' adı verilen ötegezegenin Satürn'ün sahip olduğu halka sisteminden çok daha büyük bir halka sistemine sahip olduğunun anlaşıldığını belirten Doç. Dr. Özdarcan, 2012 yılında ilk defa halka sistemine sahip bir ötegezegenin keşfedildiğini belirtti.

Haberler peş peşe geldi Şu an sadece 59 tane var

'BİLDİKLERİMİZİ GÖZDEN GEÇİRMEMİZ GEREKTİĞİNİ HATIRLATIYOR'

"2000'li yılların başında bir astronomi öğrencisi olsaydınız 8'i Güneş Sistemi içinde toplamda 9 gezegenin varlığını biliyor olacaktınız. Bu anlamda Güneş Sistemi'miz sizlere neredeyse biricikmiş gibi gelecekti" diyen Doç. Dr. Ahmet Dervişoğlu ise o tarihten sonra özellikle uzay teleskoplarının kullanılması ile durumun tam aksi yönde geliştiğinin altını çizdi. Şu anda farklı yöntemlerle bulunmuş tam 8 binden fazla gezegenin varlığından bahsedildiğini söyleyen Doç. Dr. Dervişoğlu, "Özellikle bunların en az 3 bininin Güneş Sistemi benzeri sistemler olduğunu düşünürsek evrene bakışımızın muazzam bir biçimde değiştiğini söyleyebiliriz" diye devam etti.

"Örneğin daha önce en iyi bildiğimizi düşündüğümüz Güneş Sistemi, diğer gezegenli sistemlere baktığımızda artık bizlere tuhaf gelmekte. Mesela diğer sistemlerde Jüpiterler yıldızlarına yakın dolanırken bizde soğuk bölgelerde bulunmaktadır" diyen Doç. Dr. Dervişoğlu, yine aynı şekilde diğer sistemlerde yaşam barındıran, dünyamıza benzer gezegenlerin yok denecek kadar az olmasının bir teknoloji problemi mi yoksa bilgi eksikliği yüzünden mi olduğuna dikkat çekti. Doç. Dr. Dervişoğlu, "Ötegezegenlerin varlığı, tam da biliyoruz derken, evrenle ilgili bildiklerimizi tekrar gözden geçirmemiz gerektiğini hatırlatıyor bizlere" diye konuştu.

Haberler peş peşe geldi Şu an sadece 59 tane var

'BU KEŞİFLER KRİTİK BİR ÖNEME SAHİP'

Günümüzde ötegezegen keşiflerinin ağırlıklı olarak uzay teleskoplarının gönderdiği verilerin analizi ile yapıldığını belirten Doç. Dr. Orkun Özdarcan, şu an varlığı doğrulanmış ötegezegen sayısının 5 bine yakın olduğunu söyledi. Varlığı doğrulananlar dışında daha binlerce ötegezegen adayının bulunduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Özdarcan, ilk ötegezegen keşiflerinin yapıldığı 1990'lı yıllarda ötegezegen sayılarının sadece birkaç tane iken şu an sayının binlerle ifade edilmesini ağırlıklı olarak bu uzay teleskoplarından gelen verilere borçlu olduğumuzu vurguladı. Doç. Dr. Özdarcan'a göre ötegezegen sayısındaki artış sonucunda artık yeni bir ötegezegen keşfi sıradan hale geldi ve yaşam oluşmasına elverişli ötegezegen keşfedilmesi için araştırmalar hız kazandı.

Yeni keşfedilen 'TOI-2180 b' ve 'TOI-2109 b' adlı ötegezegenlerin özelliklerinin ilk bakışta incelendiğinde yaşama elverişlilik açısından umut verici olmadıklarının anlaşıldığını vurgulayan Doç. Dr. Özdarcan, "TOI-2109 b' ötegezegeninin durumu Güneş'e Merkür'den çok daha yakında bulunan bir Jüpiter gibi hayal edilebilir. Bu gezegende bir yılın, bizim zaman tanımımıza göre 16 saat sürmesi şaşırtıcı görünse de çok daha şaşırtıcı ötegezegenler keşfedilmiştir" diye konuştu.

2011 yılında keşfedilen ve Jüpiter'in 35 katı kütleye sahip 'YZ LMi b' adlı ötegezegeninin, yıldızının etrafında yarım saatten daha kısa sürede bir tur attığını hatırlatan Doç. Dr. Özdarcan, "Diğer bir deyişle 'YZ LMi b' ötegezegeninde yaşayan bir canlı varsa bu canlı için bir yıl, bizim zaman sistemimize göre yarım saatten daha kısa sürmektedir" ifadesini kullandı. Yeni ötegezegen keşiflerinin artık sıradanlaşsa da bir yıldızın ya da çoklu yıldız sisteminin etrafında gezegenlerin nasıl oluşabileceği ile ilgili önemli ipuçları barındırdığı için bilimsel olarak çok önemli olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Özdarcan, "Bu keşifler Güneş sistemindeki gezegenlerin oluşum ve yaşam hikâyelerini net olarak ortaya koymak konusunda kritik bir öneme sahiptir" dedi.

Haberler peş peşe geldi Şu an sadece 59 tane var

'TÜRKİYE'DE YAYGIN DEĞİL AMA...'

'TOI-2180 b' gezegeninin, tıpkı 'TOI-2109 b' gezegeni gibi günümüz ötegezegen çalışmalarında 'sıcak Jüpiter' adı verilen bir grubun son örneklerinden biri olduğunu belirten Doç. Dr. Ahmet Dervişoğlu ise sıcak Jüpiterlerin, Güneş sistemimizdekilerin aksine yörüngesinde bulunduğu yıldıza çok yakın dolaşan gezegenler olduğuna işaret etti. "Bugünkü bilgilerimiz bir gaz gezegenin oluşabilmesi için yıldızından epey uzakta oluşması gerektiğini göstermekte" diyen Doç. Dr. Dervişoğlu, bu gezegenlerin nasıl oluştuğu ve sonrasında yıldızına nasıl bu kadar yaklaştığı konusunun halen bir merak konusu olduğunu söyledi.

"Diğer yandan 'TOI-2180 b' gezegeninin keşfinin amatör gökbilimciler tarafından yapılması da ayrıca bilim-toplum ilişkisinin önemini vurguluyor" diyen Doç. Dr. Dervişoğlu, Türkiye'de yaygın olmasa da ABD ve Avrupa'da amatör gökbilimcilerin, bilim insanlarının eşliğinde ortak çalışmalara girdiğini, bilgisayar kodları ve yapay zekaların yetenek sınırları dışında kalan verilerin analizlerini yaptığını belirtti ve "Bu bir bağlamda kolektif bilincin bilgisayar gücü yerine kullanılmasıdır" diye konuştu.

Haberler peş peşe geldi Şu an sadece 59 tane var

KARA DELİKLER NASIL OLUŞUYOR?

Yine ABD'deki bir araştırmada yıldız 'doğuran' bir kara delik keşfedildiği açıklandı. Bir kara deliğin yıldız oluşturması daha önce görülen bir durum muydu yoksa tarihte bir ilk mi yaşandı? Kara delikler nasıl oluşuyorlar? Neden bu kadar gizemli görülüyorlar?

Kara deliklerin iki tür olduğunu belirten Doç. Dr. Ahmet Dervişoğlu, bu kara deliklerin Güneş'ten 20-30 kat büyük kütleli bir yıldızın patlaması ile oluşan yıldızlı kara delikler ve gökadaların merkezinde olan ve oluşumu ile ilgili net bilgiye sahip olmadığımız çok büyük kütleli kara delikler olduğunu söyledi. Çok büyük kütleli kara deliklerin Güneş'ten milyon-milyar kat daha kütleli olduğunun altını çizen Doç. Dr. Dervişoğlu, "Kara deliklerin bu kadar ilgi uyandırması şüphesiz çok güçlü çekim kuvvetlerine sahip olmalarından ötürüdür. Bu öyle bir çekimdir ki ışık bile kaçamaz. Bu nedenle adındaki 'kara' ve 'delik' sözcükleri buradan gelir" diye konuştu. "Kara delikler 'kara'dır çünkü ışık bile kaçamadığı için karanlık görünürler. 'Delik' olmaları da her şeyi üzerlerine çekip yutmaları nedeniyledir" diyen Doç. Dr. Dervişoğlu, günlük hayatımızda böyle bir cisimle karşılaşmadığımız için bize tuhaf gelmelerinin ve popüler kültürün etkisiyle birçok filme ve kitaba konu olmalarının doğal olduğunu belirtti.

ABD'deki yıldız 'doğuran' kara deliğin çok büyük kütleli olduğuna ve Henize 2-10 cüce gökadasının merkezinde bulunduğuna işaret eden Doç. Dr. Dervişoğlu, "NASA'nın yürütücülüğündeki Hubble Uzay Teleskobu ile yapılan araştırma sonucunda bu kara deliğin yıldız oluşum bölgesini etkileyerek yıldız oluşumunu tetiklediği görülmüş. Ancak bahsedildiği gibi yıldız doğurmuyor, aksine çevresindeki yıldız oluşum bölgelerini güçlü çekim kuvvetiyle etkiliyor" diye konuştu.

Yaşanan bu gelişmenin daha önce kuramsal çalışmalarla öngörülen bir durum olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Dervişoğlu, "Bu durum bize tam olarak bilinmeyen kara delik-yıldız oluşum bölgesi arasındaki etkileşim hakkında önemli bilgiler sağladı. Bu durum bir anlamda yok edici bir kuvvetin neden olduğu yeni oluşumlar olarak değerlendirilebilir" diye devam etti.

Haberler peş peşe geldi Şu an sadece 59 tane var

'GİZEMİNİN YAKIN GELECEKTE ÇÖZÜLMESİ ZOR'

Kara deliklerin muazzam kütle çekim etkileriyle civarlarındaki maddeyi rahatlıkla kendi üzerlerine çektiğini söyleyen Doç. Dr. Orkun Özdarcan ise böyle bir durumda kara deliklerin kendilerine çok yakın yıldızları yavaş yavaş yutmalarının söz konusu olabildiğini vurguladı. Ancak bir kara deliğin fiilen yıldız doğurmasından söz etmenin doğru olmadığına dikkat çeken Doç. Dr. Özdarcan, "Kara delikler, muazzam kütle çekim etkileriyle sadece civarlarındaki maddeyi üzerlerine çekmekle kalmaz, kendilerine daha uzak bölgeleri de çekim kuvvetleriyle dolaylı olarak etkileyebilir. İşte bu etkiler, uzak bir bölgede halihazırda yavaşça gerçekleşen yıldız oluşum sürecini hızlandırabilir ve yeni yıldızların doğmasına neden olabilir" diye konuştu.

Kara deliklerin nasıl oluştuklarının sadece genel hatlarıyla bilindiğini söyleyen Doç. Dr. Özdarcan, bir kara deliğin Güneş'ten on kat veya daha fazla madde içeren yıldızların yaşamlarını sona erdirmeleri sonrasında geriye bıraktıkları bir tür kalıntı olduğunu belirtti. Bu kalıntıyı zihinlerde canlandırmanın kolay olmadığını söyleyen Doç. Dr. Özdarcan, "En basit haliyle tüm Güneş'in birkaç kilometre çapındaki bir bölgeye sıkıştırılması olarak hayal edilebilir. İşte böyle bir durumda bir kara delik oluşur" diye devam etti. Evrenin ilk oluşumu esnasında kimi bölgelerde madde yoğunluğunun fazla olmasından ötürü de kara deliklerin meydana gelmiş olabileceğini belirten Doç. Dr. Özdarcan, kara deliklerin gizemlerinin yakın gelecekte tam anlamıyla çözülmesinin zor olduğunun altını çizdi.

Haberler peş peşe geldi Şu an sadece 59 tane var

DÜNYA DIŞINDA BİR YAŞAM MÜMKÜN MÜ?

Güneş dışı gezegenlerin keşfi dünya dışı yaşamla ilgili soruları da beraberinde getiriyor. Peki birçok insanın merak ettiği gibi acaba dünya dışında bir yaşam bir gün mümkün olabilir mi? Ötegezegenlerin keşfi dünya dışında bir yaşam ihtimalini kuvvetlendiren bir gelişme mi? Güneş sistemlerinin oluşu konusunda farklı görüşlere sahip olunsa da evrenin birçok yerinde yaşamın oluşmasının mümkün olduğu konusunda bütün bilim insanlarının hemfikir olduğunu söyleyen Doç. Dr. Ahmet Dervişoğlu, "Fakat asıl soru bu yaşamın nasıl bir formda olduğudur" dedi.

"Dünya benzerinde olduğu gibi okyanus altı volkan etrafında hayatta kalmış bir bakteri gibi mi, yoksa yıldızlararası yolculuğa çıkana kadar henüz kendini imha etmemiş akıllı bir medeniyet mi? "Bilim insanları her türlü olasılık için çalışmayı devam ettiriyor" diye devam eden Doç. Dr. Dervişoğlu, henüz teleskoplarımızın gücünün bu sırrı çözmeye yeterli olmadığını ancak önümüzdeki yıllar içerisinde tamamlanması düşünülen devasa teleskoplarla bu bilmeceyi aydınlatmaya başlayacağımızı düşündüğünü ifade etti. "Örneğin, içerisinde bakteri formunda bir yaşam beklenen gezegen ile endüstrileşmiş bir medeniyet taşıma ihtimali olan gezegenin atmosferlerinden neler beklediğimizi hesapladık bile" diyen Doç. Dr. Dervişoğlu, tek ihtiyacımızın zaman ve sabır olduğunu, birçok kişi gibi kendisinin umudunun da bu koca evrende yalnız olmadığımız yönünde olduğunu belirtti.

Haberler peş peşe geldi Şu an sadece 59 tane var

'YÜZDE 39'U BOYUT OLARAK DÜNYA'YA BENZER'

Ötegezegen araştırmalarının yanıt aradığı önemli sorulardan birinin "Dünya dışı yaşam var mı?" sorusu olduğunu belirten Doç. Dr. Orkun Özdarcan, yaşamın büyük olasılıkla gezegenlerde olabileceği düşünüldüğünde bu soruya yanıt verebilmek için ilk adımda "Güneş Sistemi dışında gezegen var mı?" sorusuna yanıt arandığını ve bu sorunun 1992 yılında cevabını bulduğunu hatırlattı. 1992 yılında başlayan ve günümüze kadar gelen keşiflerle birlikte Güneş Sistemi dışında çok sayıda ötegezegenin olduğunu belirten Doç. Dr. Özdarcan, bir sonraki adımın bildiğimiz türden yaşamı içinde barındırabilecek bir gezegenin aranması yönünde olduğunu söyledi.

"Dünya'yı göz önünde bulundurursak yaşama elverişli bir gezegen aşırı soğuk ya da aşırı sıcak olmamalıdır" diyen Doç. Dr. Özdarcan, gezegenin yıldızına belirli bir mesafe aralığında olması gerektiğinin altını çizdi. Bu mesafe aralığına 'yaşanabilir bölge' adı verildiğini belirten Doç. Dr. Özdarcan, bu bölgenin her bir ötegezegen sistemi için gezegenin etrafında dolandığı yıldızın boyutuna ve sıcaklığına bağlı olarak değişebildiğine dikkat çekti. Yıldızının etrafında yaşanabilir bölgede dolanan ötegezegenlerin sayısının şu anda 59 olduğu bilgisini paylaşan Doç. Dr. Özdarcan, "Bu gezegenlerin yüzde 39'u boyut olarak Dünya'ya benzer, kalanlar arasında bir tanesi Mars boyutlarındadır. Geriye kalan diğerleri ise gezegenimizden daha büyüktür" diye devam etti.

Haberler peş peşe geldi Şu an sadece 59 tane var

'İNSANLIK TARİHİNDE KİLOMETRE TAŞI OLACAK'

Konuyla ilgili bir diğer önemli noktanın yaşanabilir bölgede yer alan ötegezegenlerin, Dünya'ya benzer atmosfere ve yapıya sahip olup olmadıklarının belirlenmesi olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Orkun Özdarcan, işin bu kısmının hiç de kolay olmadığının altını çizerek "Yıldızının yanında çok küçük ve sönük kalan bir gezegenin yapısını ve yaşama elverişliliğini, yıldızından alıp yansıttığı cılız ışıktan ve kendi öz ışımasından anlamak çok ileri teknoloji, yoğun araştırma, zaman ve sabır gerektiren bir iştir" yorumunda bulundu.

Dünya dışı yaşama ev sahipliği yapacak bir gezegen keşfedildiği takdirde bu gelişmenin insanlık tarihinde kilometre taşı olacağına vurgu yapan Doç. Dr. Özdarcan, "Böyle bir keşifle birlikte uzak gelecekte ziyaret edilebilecek, üzerinde yaşanabilecek ikinci bir ev bulunmuş olacaktır. Eğer bu ev boşsa, insanlığın da doğadaki diğer canlıların yerleşebileceği ikinci bir 'ev' bulunmuş olacaktır" diye devam etti. Doç. Dr. Özdarcan, keşfedilen bu ikinci evin 'sahiplerinin' olduğunu anlaşıldığında ise çok daha ilginç ve tarihi bir durumla karşı karşıya kalabileceğimizi belirtti.

Haberler peş peşe geldi Şu an sadece 59 tane var

GELECEKTE BİZİ NELER BEKLİYOR?

Doç. Dr. Orkun Özdarcan, dünya dışı yaşam ihtimalini araştıran herkes için umutlu bir yorumda bulundu. Özdarcan, teknolojinin baş döndürücü bir hızla geliştiği günümüzde kara delikler ya da dünya dışı yaşamın varlığı konuları karşılaştırıldığında, kara deliklere göre dünya dışı yaşamın varlığı ya da yokluğu konusundaki ipuçlarına ve yanıtlara çok daha önce ulaşılabileceğine dikkat çekti. 

Dünya dışı yaşam konusunda daha büyük teleskoplar ve alıcıların sorularımıza yanıt bulmakta çok yardımcı olacağını belirten Doç. Dr. Özdarcan, "Son on yılda uzaya peş peşe gönderilen uydu teleskoplar ve son olarak Hubble uzay teleskobunun varisi olarak görülen ve bir ay kadar önce uzaya gönderilen James Webb teleskobu en iyi örnekler olarak değerlendirilebilir" ifadesini kullandı. Kara delikleri konusunun durumunun daha farklı olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Özdarcan, "Kara deliklerden doğrudan ışık alamadığımız için doğalarını anlamak kolay değildir" diye konuştu.

Haberler peş peşe geldi Şu an sadece 59 tane var

'TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK VE TEK KIZILÖTE TELESKOBU...'

Son 10 yılda temel bilimler arasındaki en büyük projelerin gökbilim alanında olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Ahmet Dervişoğlu, özellikle ötegezegenler, kütleçekimsel dalgalar ve radyo astronomi başlıklarında yoğunlaşıldığı bilgisini verdi. Özellikle kütleçekimsel dalgalar ve radyo astronomi projelerinin hedefinin karadelikleri daha iyi anlamak üzerine olduğunu belirten Doç. Dr. Dervişoğlu, "İçerisine giren ışığın bile kaçamadığı evrenin bu gizemli nesnelerini anlamak, insan bilinci ve teknolojisinin ancak berabere yürütebileceği bir süreçtir" ifadesini kullandı. Yakın geçmişte bir kara deliğin ayrıntılı bir fotoğrafının bu projelerin ön çalışmaları sonucunda elde edildiğini hatırlatan Doç. Dr. Dervişoğlu, "Yakın süreçte devreye girecek olan SKA (Square Kilometer Array) radyo teleskopları sayesinde gözlenen karadeliklerin sayılarının artması bu konuda çok önemli boşlukları dolduracaktır" diye devam etti.

Ötegezegen araştırmalarında evrene başka bir dalgaboyu penceresinden bakmamızın gerekli olduğunu belirten Doç. Dr. Dervişoğlu, yakın zamanda uzaya atılan James Webb teleskobunun ana hedeflerinden birisinin ötegezegenler olduğunu belirtti. Bu konuda Türkiye'nin de önemli adımlar attığına dikkat çeken Doç. Dr. Dervişoğlu, "Erzurum'da kurulmakta olan ülkemizin en büyük ve tek kızılöte teleskobu DoğAstronomiu Anadolu Gözlemevi (DAG) ilk ışığı almasıyla beraber biz gökbilimcileri ötegezegenler liginde oynamaya davet edecektir" diye konuştu. Doç. Dr. Dervişoğlu, çapı 4 metre olan bu büyük teleskopa alınılması planlanan koronagraf adı verilen aygıt sayesinde yıldız ışığının arkasına saklanan ötegezegenleri doğrudan görmeyi beklediklerini ifade etti.

Adblock test (Why?)


Haberler peş peşe geldi! Şu an sadece 59 tane var - Milliyet
Read More

Friday, January 28, 2022

Epic Games'ten Tüm Oyunculara 130 TL'lik İndirim Kuponu [Hemen Kullanabilirsiniz] - Webtekno

Çin, 1 Şubat 2022 tarihinde girilecek olan Çin Yeni Yılı’nın kutlamalarına başlamışken, Çin Yeni Yılı’na özel internette de pek çok etkinlik ve kampanya başlatıldı. Bu kampanyalardan biriyse oyuncuların gözde platformlarından birisi Epic Games tarafından yapılıyor. Epic Games, oyun mağazası Epic Games Store’da özellikle oyunların pahalı olduğu şu dönemde karanlıktan kurtaracak bir kupon dağıtmaya başladı.

Oyuncular, Epic Games Store’un yeni kuponuyla birlikte 199,99 TL ve üzeri alışveriş yaptıklarında anında 130 TL değerinde indirim kazanma şansına sahip oldular. Bu büyük indirimden faydalanmak içinse oyuncuların yapmak zorunda oldukları yalnızca tek bir şey var: Epic Games’in e-postalarına abone olmak. Epic Games’ten 130 TL’lik kuponu nasıl alacağınızı adım adım sizlerle paylaştık:

Epic Games Store’un 130 TL’lik kuponu nasıl alınır?

epic games

  • Adım #1: Epic Games Store ana sayfasına ulaşın.
  • Adım #2: Kampanya bağlantısına tıklayın.
  • Adım #3: E-postalara abone olun.
  • Adım #4: Kuponunuz hesabınıza yüklendi!

Adım #1: Epic Games Store ana sayfasına ulaşın.

kupon

Bu bağlantıya tıklayarak Epic Games Store anasayfasını açın.

Adım #2: Kampanya bağlantısına tıklayın.

Anasayfada en üstte yer alan ‘Kuponunu Aç’ bağlantısına ya da aşağıda, ücretsiz oyunlar bölümünün hemen üstünde bulunan ‘Kaydol ve Tasarruf Et Kuponu’ seçeneklerinden birine tıklayın.

Adım #3: E-postalara abone olun.

epic games kupon

Tarayıcınızda açılan sayfada ‘E-postalara Abone Ol/Abonelikten Ayrıl’ seçeneğini işaretleyin.

Adım #4: Kuponunuz hesabınıza yüklendi!

epic games kupon

Kuponunuz, bu adımdan sonra hesabınıza yüklenecektir. Kuponunuzu kontrol etmek için bu bağlantıya tıklayarak envanterinize ulaşabilirsiniz.

Adblock test (Why?)


Epic Games'ten Tüm Oyunculara 130 TL'lik İndirim Kuponu [Hemen Kullanabilirsiniz] - Webtekno
Read More

Tiktok Fenomeni iPhone’un Arkasındaki Gizli Tuşu Buldu: ‘Keşfettikten Sonra Hayatım Değişti’ - Onedio

Avustralya'nın en büyük kadın teknoloji influencerı olarak tanımlanan ve 826 bin takipçisi olan Bailey, bu özelliği keşfettikten sonra hayatının değiştiğini söyledi. İpucunu paylaşan fenomen, ‘arkaya dokunma’ özelliğini kullanmayanların iPhone'u verimli kullanmadığını vurguladı. İOS 14 sürümü ile çalışan iPhone’ların 8 ve üzeri modellerinde bulunan bu özellik, kullanıcıları telefonlarının arkasına iki veya üç kez hafifçe vurmalarıyla çalışıyor.

Telefonun kamerasını açmak, ekran görüntüsü almak, flaşı açmak, sesi açıp kapatmak, ekranı kilitlemek gibi bir çok seçeneğin bulunduğu özellik, ayarlar kısmındaki ‘erişilebilirlik’ seçeneğinin ‘dokunma’ sekmesinden istenilen şekilde ayarlanabiliyor.

Arkaya dokun özelliğini keşfeden kullanıcılar ise sosyal medyadan, 'Hayatımı sonsuza dek değiştirdin''Neden kimse bana bunu söylemedi?' yorumları yaptı.

Adblock test (Why?)


Tiktok Fenomeni iPhone’un Arkasındaki Gizli Tuşu Buldu: ‘Keşfettikten Sonra Hayatım Değişti’ - Onedio
Read More

Uzayda daha önce hiç görülmeyen gizemli bir nesne keşfedildi: Her 18 dakikada bir radyo sinyali gönderiyor - Haber Global

Söz konusu nesne ilk olarak, Curtin Üniversitesi’nde öğrenci olan Tyrone O'Doherty tarafından keşfedildi. O'Doherty , Batı Avustralya'nın Murchison Widefield Array olarak bilinen bir bölgesinde, bir teleskop ve geliştirdiği yeni bir teknik kullanılarak nesneyi görüntülemeyi başardı.

Adblock test (Why?)


Uzayda daha önce hiç görülmeyen gizemli bir nesne keşfedildi: Her 18 dakikada bir radyo sinyali gönderiyor - Haber Global
Read More

iPhone’daki gizli tuşu buldu, viral oldu! - Hürriyet

Iphone telefonlarda aslında uzun süredir olan ancak pek çok kullanıcı tarafından bilinmeyen bir özelliği 'İphone'un gizli tuşu' olarak duyuran TikTok kullanıcısının videosu bir milyondan fazla kez izlendi.

Haberin Devamı

'Ellyawesometech' kullanıcı isimli TikTok kullanıcısı Tekoloji devi Apple'ın ürettiği ve dünya genelinde yaygın olarak kullanılan Iphone'ların az bilinen bir özelliğini takipçilerine duyurdu. 826 bin takipçisi olan Bailey, bu özelliği keşfettikten sonra hayatının değiştiğini iddia etti

BİR MİLYONDAN FAZLA KİŞİ İZLEDİ

Kullanıcının 'Iphone'un gizli tuşu' diye duyurduğu özellik aslında yıllardır Apple cep telefonunda bulunurken, video geniş bir kitleye bu konuda farkındalık getirdi. Söz konusu video bir milyondan fazla kullanıcı tarafından izlendi.

IPHONE'UN GİZLİ TUŞU 'BACK TAP'

Back Tap (Arka Tık) olarak bilinen özellik aslında insanlara telefonları üzerinde daha fazla kontrol sağlamak için tasarlanmış bir erişilebilirlik seçeneği. Ve telefonlardaki hemen hemen her komut için kullanılabiliyor.

Haberin Devamı

YAZILIMIN IOS 14 VE ÜZERİ OLMASI GEREKİYOR

Telefonda gerekli ayarlamalar yapıldıktan sonra 'arka tık' seçeneği ile telefonun kamerasını açmak, ekran görüntüsü almak, sesi açıp kapatmak, ve ekranı kilitlemek gibi özellikler kullanılabiliyor. iPhone’ların 8 ve üzeri modellerinde bulunan bu özelliği kullanmak için yazılımın iOS 14 ve üzeri olması gerekiyor.

BACK TAP (ARKA TIK) ÖZELLİĞİ NASIL KULLANILIR?

Özellik, telefonun arkasındaki Apple logosunun olduğu alana iki veya üç kez dokunularak kullanılıyor. Ancak önce telefonunuzdan gerekli ayarları yapmanız gerekiyor.

Özelliği kullanmak için telefonunuzda adım adım yapılması gerekenler ise şöyle:

  • Ayarlara girin.
  • Erişilebilirlik ayarlarını açın.
  • Dokunma ayarlarına geçin.
  • En alttaki ‘arkaya dokun’ seçeneğinden çift dokunma veya üç kez dokunma seçeneklerinden birini seçin
  • Back Tap özelliğini hangi uygulama için kullanmak istiyorsanız önünüze gelen menüden bunu seçin

IPHONE'UN SON GÜNCELLEMESİNE HAMİLE ERKEK EMOJİSİ DAMGA VURDU

Öte yandan iPhone için sunulan iOS 15.4 yazılım güncellemesi ile 37 yeni emojinin daha kullanıma başlanacağı açıklandı. Apple'ın duyurduğu emojiler arasında en çok dikkat çeken ise hamile erkek oldu.

iPhone’daki gizli tuşu buldu, viral oldu

Apple'dan yapılan açıklamada yeni emojinin dolu bir mideyi göstermekte kullanılabileceği açıklandı.

Adblock test (Why?)


iPhone’daki gizli tuşu buldu, viral oldu! - Hürriyet
Read More

Steam'de Ay Takvimi Yeni Yıl İndirimi başladı - DonanimHaber

[unable to retrieve full-text content]

  1. Steam'de Ay Takvimi Yeni Yıl İndirimi başladı  DonanimHaber
  2. Steam’de Ay Takvimi İndirimleri başladı! İşte öne çıkanlar  ShiftDelete.Net
  3. Steam Deck, 25 Şubat'ta Satışa Çıkıyor  Technopat
  4. Valve'in taşınabilir PC'si Steam Deck'in çıkış tarihi açıklandı  DonanimHaber
  5. Steam Deck çıkış tarihi belli oldu!  ShiftDelete.Net
  6. Google Haberler uygulamasında İlgili Tüm Haberleri göster

Steam'de Ay Takvimi Yeni Yıl İndirimi başladı - DonanimHaber
Read More

Thursday, January 27, 2022

iOS 15.3 yayınlandı: İşte iPhone'lara gelen yenilikler - Ensonhaber

Apple, iPhone'lar için iOS 15.3 güncellemesini yayınladı. Yeni güncellemeyle düzeltilen sorunları derledik.

iOS 15.3 yayınlandı: İşte iPhone'lara gelen yenilikler

Apple'ın; desteklenen iPhone modellerine sunduğu iOS 15 güncellemesi, yeni sürüme güncellendi.

ABD'li şirket, desteklenen modeller için iOS 15.3 güncellemesini kullanıma sundu. Apple, mobil işletim sisteminin yeni versiyonu ile iPhone kullanıcılarının karşılaştığı bazı hataları çözüme kavuşturdu.

iOS 15.3 NELER YENİ

iOS 15.3 güncellemesi, yenilikten çok iPhone ve iPad’lerde tespit edilen hataları düzeltmeye odaklanıyor.

Yeni güncelleme, geçtiğimiz günlerde sizlerle paylaştığımız Safari tarayıcısındaki bir açığı çözüme kavuşturdu.

Bu açık sayesinde korsanlar, kullanıcıların arama geçmişi ve Google hesap bilgileri gibi kişisel verilerini çalabiliyordu.

apple

Öte yandan Apple, iOS 15.3 güncellemesiyle buna benzer 10 farklı güvenlik sorununu giderdiğini duyurdu.

Apple ayrıca, bu açıkları giderdiği için telefonların iOS 15.3'e mutlaka güncellenmesi gerektiğini söylüyor.

iPhone modellerine göre boyutu 1 GB civarında değişen iOS 15.3 güncellemesini Ayarlar > Genel > Yazılım Güncelleme seçeneğine giderek iPhone'unuza yükleyebilirsiniz.

iOS 15.3 ALAN iPHONE MODELLERİ

  • Phone 13
  • iPhone 13 mini
  • iPhone 13 Pro
  • iPhone 13 Pro Max
  • iPhone 12
  • iPhone 12 mini
  • iPhone 12 Pro
  • iPhone 12 Pro Max
  • iPhone 11
  • iPhone 11 Pro
  • iPhone 11 Pro Max
  • iPhone XS
  • iPhone XS Max
  • iPhone XR
  • iPhone X
  • iPhone 8
  • iPhone 8 Plus
  • iPhone 7
  • iPhone 7 Plus
  • iPhone 6s
  • iPhone 6s Plus
  • iPhone SE (1. nesil)
  • iPhone SE (2. nesil)
  • iPod touch (7. nesil

Adblock test (Why?)


iOS 15.3 yayınlandı: İşte iPhone'lara gelen yenilikler - Ensonhaber
Read More

Elon Musk'tan korkutan haber. İşler kontrolden çıktı - YeniÇağ

Elon Musk'a ait SpaceX şirketi tarafından Şubat 2015'te fırlatılan ve görevini tamamladıktan sonra kontrolden çıkan Falcon 9 roketinin 4 Mart'ta Ay'a çarparak infilak etmesi bekleniyor.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Dünya'ya dönecek yakıtı olmadığı için o tarihten beri uzayda savrulan Falcon 9, kontrolden çıkarak Ay'a çarpan ilk roket olacak.

Dört tonluk roketin Ay'ın yüzeyinde küçük bir krater oluşturacağı belirtiliyor.

Falcon 9, yaklaşık 1,5 milyon kilometrelik bir yolculuktan sonra uzaya bir hava durumu uydusu yerleştirilmişti. Bilim insanlarına göre roket yedi yıldır "kaotik bir rota" izliyor.

ABD'deki Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nden gökbilimci Prof. Jonathan McDowell Güneş, Dünya ve Ay'ın yerçekimi gücüne maruz kalan roketin Ay ile çarpışma yörüngesine girdiğini belirterek "Roket bir ölü ve sadece yerçekimi kanunlarını takip ediyor'' dedi.

Prof. McDowell "Son yıllarda yaklaşık 50 büyük nesne, uzayda kontrolden çıktı. Daha önce de Ay'a çarpma vakaları yaşanmış olabilir. Ama biz bunları tespit edemedik. Falcon 9 teyit edilmiş ilk vaka olacak'' dedi.

Falcon 9'un Ay'la çarpışma rotasına girdiği uzay sitesi Ars Technica'da yazan gazeteci Eric Berger ve veri analisti Bill Gray tarafından tespit edildi.

Bill Gray, roketin Ay'ın ekvatoruna yakın bir noktaya çarpmasının beklendiğini söyledi.

2009'da aralarında Prof. McDowell'ın da bulunduğu bir grup gökbilimci daha küçük bir roketle Ay'a çarpma denemesi yapmış ve sensörlerden gelen verilerle krater incelenmişti.

Ancak bilim insanları Falcon 9'un Ay'a çarpmasından yeni bir şey öğrenemeyecek.

İlgili Haberler

Adblock test (Why?)


Elon Musk'tan korkutan haber. İşler kontrolden çıktı - YeniÇağ
Read More

WhatsApp yıllardır kullanılan menüyü değiştiriyor - ShiftDelete.Net

WhatsApp, karşılıklı iletişimi kolaylaştıran özellikleri ve kullanımının ücretsiz olması nedeniyle yıllar içinde büyüyerek aylık 2 milyar kullanıcıya ulaştı. Uygulama mesaj göndermeye ek olarak fotoğraf, video, belge gibi her türlü dokümanı paylaşmaya izin veriyor. Bu deneyimi daha da iyi hale getirmek için isteyen WhatsApp, Android için yeni bir özellik geliştiriyor.

Uygulamaya gelecek özellikleri önceden açığa çıkarmasıyla tanınan WABetaInfo, WhatsApp’ın 2.22.4.4 numaralı beta sürümü hakkında ilk bilgileri verdi. Güncellemeyle birlikte WhatsApp kullanıcıları yepyeni bir dosya gönderme menüsüne kavuşacaklar.

Twitter, Instagram’ın sevilen özelliğini getiriyor!

Twitter, Instagram’ın sevilen özelliğini getiriyor!

Twitter, Instagram'ın sevilen Yakın Arkadaşlar özelliğinin benzeri üzerinde çalışıyor. Bu sayede paylaşımlarınızı görenleri seçebileceksiniz.

WhatsApp telefonun galerisine ulaşmayı kolaylaştırıyor

Şu anda WhatsApp’ta sohbet bölümündeki kamera düğmesine basıp yukarı kaydırdığınızda, uygulama telefonunuzdaki son fotoğrafları ve videoları gösteriyor. Fakat daha eski tarihli bir medya dosyasını göndermek için, sohbet bölümündeki ataç simgesine dokunmanız ve galeriyi açıp ilgili dosyayı seçmeniz gerekiyor. Bu da süreci zorlaştırıyor.

whatsapp dosya gönderme
WhatsApp yeni dosya gönderme menüsü – Fotoğraf: WABetaInfo

2.22.4.4 numaralı beta sürümüyle WhatsApp, kamera düğmesine dokunduğunuzda ve yukarı kaydırdığınızda, hem Son Kullanılanlar hem de Galeri sekmelerini karşınıza çıkaracak. Böylece ataç simgesine dokunmaya gerek kalmadan, tek tuşla doğrudan telefonunuzun galerisinde fotoğraflara ve videolara ulaşacaksınız. Birden çok medya dosyası da seçebileceksiniz.

WABetaInfo özelliğin hala geliştirme aşamasında olduğunu aktardı. Bu da, değişikliğin WhatsApp’ın beta sürümüne henüz ulaşmadığı anlamına geliyor. Mesajlaşma platformu bir özelliği kullanıma sunmadan önce test ediyor. Bir süre sonraysa beta kullanıcılarından başlayarak kademeli olarak genel kullanıma sunuyor. Bu nedenle bir müddet daha beklemeniz gerekiyor.

WhatsApp, Topluluk özelliği için çalışmaları hızlandırdı

WhatsApp, Topluluk özelliği için çalışmaları hızlandırdı

WhatsApp, başta Topluluklar olmak üzere birçok yeni özellik üzerinde çalışıyor! Bu özellikler neler, işte detaylar!

Peki ya sizler WhatsApp’ın yeni özelliği hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz!

Adblock test (Why?)


WhatsApp yıllardır kullanılan menüyü değiştiriyor - ShiftDelete.Net
Read More

Google Play'den büyük yenilik. Artık Android oyunları Windows'a indirilebilecek - YeniÇağ

Google bu haftadan itibaren belli ülkelerde Google Play üzerinden Andorid oyunlarının Windows işletim sistemi üzerinde indirilebilmesine izin vermeme başladı.

Donanımhaber'de yer alan habere göre, Microsoft’un radikal bir kararla Windows 11 işletim sisteminde Android uygulamalarına destek sağlayacağını açıklaması sonrasında çalışmalar devam ediyor. Süreç şimdilik biraz zor olsa da Google’ın devreye girmesiyle hızlanacak. 

Google bir süre önce Windows 10 ve Windows 11 sistemler için Google Play oyunlarını yerleşik olarak indirmeye sunacağını açıklamıştı. Bu hafta itibariyle gelirli ülkelerde Google Play mağazasında Windows indirme seçeneği aktif oldu. 

Lineage2M oyununun Google Play sayfasına masa üzerinden ulaşan kullanıcılar Download on Windows ibaresini görmeye başladı. Bu tuşa tıklandığında Windows üzerine bir exe dosyası indiriliyor. Dosyalar Purple adındaki bir emülasyon üzerinde çalıştırılıyor. 

Microsoft’un farklı bölgelerde farklı emülasyonlar mı kullanacağı şimdilik belirsiz. Ayrıca herkesin erişime ne zaman açılacağı da bilinmiyor. Windows 11 üzerinde Android uygulama desteği ise önümüzdeki ay ön izlemeye açılacak. 

İlgili Haberler

Adblock test (Why?)


Google Play'den büyük yenilik. Artık Android oyunları Windows'a indirilebilecek - YeniÇağ
Read More

Hawking 'Sonun başlangıcı' demişti: Uzayın derinliklerinde ürkütücü keşif - Posta

Bilim dünyası Avustralyalı gökbilimcilerin keşfini tartışıyor. Evrendeki radyo dalgalarının haritasını çıkarırken, gökbilimciler dev enerji patlamaları yayan, dönen bir gök cismine rastladılar. İlk olarak bir üniversite öğrencisi tarafından keşfedilen nesnenin, her 18 dakikada bir tam bir dakika boyunca büyük bir radyo enerjisi patlaması saldığı gözlemlendi. Nesne ilk olarak Curtin Üniversitesi öğrencisi Tyrone O'Doherty tarafından Batı Avustralya'nın Murchison Widefield Array olarak bilinen bir bölgesinde, bir teleskop ve geliştirdiği yeni bir teknik kullanılarak keşfedildi.

O'Doherty, Curtin Üniversitesi Uluslararası Radyo Astronomi Araştırma Merkezi'nden (ICRAR) astrofizikçi Dr Natasha Hurley-Walker tarafından yönetilen bir ekibin parçasıydı.

ICRAR'ın keşfi belgeleyen bir basın açıklamasında, 'Gözlemlerimiz sırasında birkaç saat içinde ortaya çıktı ve kayboldu' dedi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi;

'Bu tamamen beklenmedik bir şeydi. Bir astronom için biraz ürkütücüydü çünkü gökyüzünde bunu yapan bilinen hiçbir şey yok.'

Açıklamada ekibin nesnenin Dünya'dan yaklaşık 4 bin ışık yılı uzaklıkta olduğunu, inanılmaz derecede parlak olduğunu ve son derece güçlü bir manyetik alana sahip olduğunu tespit edebildiği bilgisine yer verildi.

Gökbilimciler, bunun ya yoğun bir nötron yıldızı ya da güçlü bir manyetik alana sahip ölü bir beyaz cüce yıldızı gibi çökmüş bir yıldızın kalıntısı olabileceğini düşünüyorlar.

Ancak söz konusu cisim hakkında henüz tatmin edici bir teori geliştirilebilmiş değil.

Kısa sürede sosyal medyada viral olan bu haber ile ilgili pek çok yorum yapıldı. Pek çok kişi 'sinayallerin dünya dışı bir medeniyetten gelip gelmediğini' merak etti.

Uzmanlar eldeki verilerin söz konusu sinyallerin dünya dışı bir medeniyetten geldiği anlamını taşımadığının altını çiziyor.

'GEZEGENİMİZİ İŞGAL EDEBİLİRLER'

2018 yılında hayatını kaybeden ünlü İngiliz fizikçi Stephen Hawking’e göre, matematiksel olarak dünya dışı varlıkların var olduğunu kabul etmek oldukça olası bir teori.

Farklı platformlarda defalarca bu varlıkların göçebe bir kültüre sahip olma olasılıklarının altını çizen Hawking, bu canlıların kendi gezegenlerindeki kaynakları tüketmiş ve yaşama uygun başka gezegen arayışı içinde olma olasılıklarının bulunduğunu da iddia etmişti.

Dünya dışı bir medeniyet bulmak için sinay göndermenin son derece tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini belirten İngiliz fizikçi, söz konusu arayışın gezegenimizin işgali ile sonuçlanabileceği olasılığının mevcut olduğunun altını çizdi.

Hürriyet

İlgili Haberler

Adblock test (Why?)


Hawking 'Sonun başlangıcı' demişti: Uzayın derinliklerinde ürkütücü keşif - Posta
Read More

Xiaomi bir daha güncelleme almayacak 5 akıllı telefonunu duyurdu: İşte liste - DonanımHaber

Teknoloji Editörü 2 Oy Ver Tam Boyutta Gör Xiaomi, bir daha asla güncelleme almayacak akıllı telefonlar listesini güncelledi. ...